Москва удря в Сирия с крилати ракети

Москва удря в Сирия с крилати ракети | StandartNews.com

Руски военни кораби в Средиземно море са изстреляли крилати ракети по цели близо до сирийския град Алепо, съобщи Ройтерс. Това е още един знак за разширяване военната операция на Москва в Сирия, дни след като тя започна бомбардировки със самолети, дислоцирани във военновъздушна база в Иран.

От старта на операциите в Сирия преди близо година руските ВВС помогнаха на президента Башар Асад да постигне напредък срещу бунтовниците, които се опитват да го свалят от власт. Скорошното настъпление на бунтовниците в град Алепо обаче се оказа препятствие пред този импулс. Изстреляните три крилати ракети са първите срещу позиции в Сирия, задействани от Средиземно море, като предишните бяха изстреляни от Каспийско море. Според руското военно министерство ударите са били насочени срещу терористичната групировка Фронт "Фатах ал Шам". Доскоро тя се наричаше Фронт "Ал Нусра", но се преименува, след като прекъсна отношенията си с "Ал Кайда" миналия месец, преди групировката да изиграе голяма роля при внезапния напредък на бунтовниците в Алепо.

Iамолет на предвожданата от САЩ коалиция в небето в близост до град Хасака в Североизточна Сирия пък пресрещнал 2 сирийски изтребителя и ги принудил да напуснат района, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на военното министерство на САЩ. Агенцията отбелязва, че инцидент не е последвал. В района се намират US спецчасти, изпратени от международната коалиция, водена от САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай