Москва размаха пръст на Турция

Комшиите ни се надяват инцидентът със самолета да не навреди на доставките на руски газ

Москва размаха пръст на Турция | StandartNews.com

Москва/Анкара. Драмата със сирийския самолет изостри отношенията между Русия и Турция. Москва поиска обяснение от Анкара защо не са били допуснати техни дипломати и лекар до руснаците на борда на "Еърбъс"-а, който вчера бе приземен принудително от комшиите ни. Самолетът пътуваше от руската столица за Дамаск с 37 души на борда, но бе свален заради съмнения, че превозва оръжие.

„Обезпокоени сме, че в тази извънредна ситуация са били поставени под заплаха животът и безопасността на пътниците, сред които е имало 17 руски граждани”, каза говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА. Той обяснил още, че за пътниците не е имало и осигурена храна. „Без никакви обяснения и нарушавайки двустранната Консулска конвенция турските власти отказаха на дипломатите ни да се срещнат с нашите граждани, на които в продължение на осем часа не е било разрешено да излизат от летището”, допълва Лукашевич.

Преди да бъде освободен самолетът, от борда му бяха иззети над 10 запечатани контейнера. „Засега изобщо не става въпрос товарът да е от руски произход”, заяви завеждащата консулския отдел към руското посолство в Анкара Елена Кара-Сал. Тя добави, че сътрудниците в консулството през деня ще поддържат връзка с местните власти за разясняване на подробностите.

Преди това високопоставен източник на Руската агенция за оръжеен износ съобщи, че на борда на пътническия самолет нямало и не е можело да има нито оръжия, нито някакви системи или резервни части за военна техника, каквито информации се появиха.
Русия е ключов съюзник на Сирия и голям доставчик на оръжие на страната.

Турция пък от своя страна изрази надежда, че инцидентът със сирийския самолет няма да навреди на енергийните доставки от Русия. „С Русия може и да имаме различия по отношение на Иран и Сирия, но отношенията в енергетиката се развиват активно. Ние сме благодарни на „Газпром” за проявеното разбиране, когато се появи необходимост доставките на газ за Турция да бъдат увеличени два пъти”, каза турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

Въоръжените сили на Турция са приведени в състояние на повишена бойна готовност, съобщава ИТАР-ТАСС.
„Събитията в отношенията между Анкара и Дамаск се развиват по възможно най-кризисния сценарий. Ръководството на НАТО на практика провежда непрекъснати консултации по анализ на ситуацията на турско-сирийската граница”, съобщава източник от дипломатическия корпус на НАТО, пожелал анонимност. Турция е разположила в авиобазата в Диарбекир в близост до сирийската граница допълнителни 25 изтребителя Ф-16. „Анкара се стреми към създаването на зона, забранена за полети на сирийската правителствена авиация над Северна Сирия. Именно в тази плоскост трябва да се разглежда разполагането на части на турските ВВС по границата със Сирия, а също и задържането на самолета, извършващ полет по линията Москва- Дамаск”, заявява източникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай