Москва: Направихте грешка с Наришкин

Москва: Направихте грешка с Наришкин | StandartNews.com

Москва. Москва реагира остро на изявлението на нашето Външно министерство по отношение на председателя на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин. Очакваше се той да посети начело с делегация България в периода 6-8 май. Във вторник ведомството на Кристиан Вигенин излезе с изявление, че спрямо Наришкин са наложени и действат ограничителни мерки на ЕС като забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на съюза и замразяване на всички финансови средства.

Днес говорителят на долната камара на руския парламент Юрий Шувалов определи изявлението на българското МВнР като "грешка, която трябва да бъде поправена".

"Позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на Държавната дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява", заяви пред журналисти в Москва Шувалов. Той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата.

"Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни", декларира Шувалов и допълни, че "в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал". "Подобни действия от страна на България огорчават", подчерта Шувалов и изрази надежда, че "това изявление ще бъде разгледано от българската страна като грешка, която ще бъде поправена".

В същото време Шувалов увери, че отношението към "братския български народ" остава непроменено, независимо от изявленията на "чиновниците в Министерството на външните работи на тази страна".

Ден по-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на външния ни министър заради изявлението по отношение на Наришкин.

"Това, което Вигенин на практика направи, е прекратяване на дипломатическите отношения с Русия", каза Сидеров и добави, че такова действие е изключително вредно за България. Депутати от БСП също заявиха, че са изненадани от неуместното изявление на Външно. Те припомниха и предишния гаф на Вигенин, когато се срещна и демонстрира подкрепа към спорното правителство в Киев.

"В интерес на България е посещението на Наришкин да се осъществи", коментира по-късно днес червеният депутат Страхил Ангелов. Според него невъзможността председателя на Руската Дума да посети страната ни е "поредното антибългарско решение, което доминираният от ЕНП Европейския съюз взима".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай