Москва прочете присъдата на Навални, какво следва

Московски съд потвърди присъдата на опозиционера по делото за оскърбление на съда и мошеничество

Москва прочете присъдата на Навални, какво следва | StandartNews.com

Московски съд потвърди присъдата на опозиционера Алексей Навални по делото за оскърбление на съда и мошеничество. Съдът отхвърли жалбата на защитата.

Критикът на Кремъл присъства на заседанието чрез видеовръзка. Той беше осъден през март на 9 години затвор за измама при събиране на средства за избирателна кампания и за неуважение към съда.

Преди това Навални вече излежаваше друга присъда със срок от две години и половина. Опозиционерът отрича всички обвинения и казва, че те са скалъпени с цел да осуетят политическите му амбиции.

"Присъдата на лефортовския районен съд не беше променена от московския съд. Ние ще обжалваме чрез касационна процедура. Както разбираме, Алексей ще бъде преместен в колония със строг режим", каза адвокатът на Навални Олга Михайлова.

Навални използва съдебното заседание за остри критики срещу президента Владимир Путин заради войната в Украйна.

"Това е глупава война, изградена от лъжи. Един луд е впил ноктите си в Украйна", каза Навални, прекъсван многократно от съдията.

Също днес, друг Московски съд разпореди ареста на двама блогъри - Майкъл Наки и Вероника Белоцерковская, за дискредитиране на руската армия и офанзивата ѝ в Украйна. Двамата имат стотици хиляди последователи на каналите си в YouTube и Instagram. Нареждането на руския съд няма как да ги засегне, тъй като и Наки, и Белоцерковская живеят в чужбина, уточнява Ройтерс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай