Боян Чуков за Заев: Момчето си отива. Какво става с комшиите?

Македонците запяха "Бела чао"

Боян Чуков за Заев: Момчето си отива. Какво става с комшиите? | StandartNews.com
  • Македонците запяха "Бела чао"
  • Докато София пасува, Белград и Атина разширяват совалките

В неделя на 31 октомври премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че подава оставка след поражението на неговата партия на общинските избори през уикенда."Аз поемам отговорността за резултатите на тези избори. Подавам оставка като министър-председател", заяви Заев по време на пресконференция.Той остана верен на своя декламативно-драматичен стил на говорене: "Донесох свобода и демокрация, а демокрацията означава поемане на отговорност".

Динамиката на вътрешнополитическите промени в Северна Македония придоби силно и грубо ускорение. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) се провали с трясък на изборите.

Опозицията ВМРО-ДПМНЕ (Вътрешна македонска революционна организация-Демократическа партия за македонско национално единство) ликува. Изборите през този уикенд положиха началото на края на стремителната политическа кариера на момчето с български корен от град Струмица в Северна Македония.

Провалът на Зоран е двоен. Политически и морален. Заев от началото на своята кариера се изяви като неуспешен продавач на надежда на обикновените граждани на неговата страна. Обещаваше всичко, което те искаха да чуят. Заев беше пет години премиер в Скопие. През това време той се прояви като политически аматьор и дилетант. Даже по-лошо.

  • Заев имаше поведение на политически комарджия

който постоянно неумело блъфира във вътрешната и външна политика.Момчето от Струмица бе три пъти кмет на своя роден град, където преди години процъфтя семейният бизнес на неговата фамилия-производство на лютеница, наричана още айвар.

Удар върху имиджа на Заев нанесоха и шумни корупционни афери. Най-голямият скандал беше с правителствения Иновационен фонд. Той отпусна през 2018 г. пари на съпартийци на Зоран и по този начин им заплати за тяхната политическа лоялност към него. Започна разследване и всичко беше заметено под килима. След тази афера македонците сложиха момчето от Струмица в графата "всички са еднакви". Зоран се подлъга и допусна стратегическа грешка. Той започна да разчита много на вота на албанците и пренебрегна македонците. Заев обеща да направи албанския език втори държавен, да промени държавната символика и да раздели страната на етнически кантони. Той не обърна внимание на безпартийния македонец, който гласува с главата си, воден от свои лични убеждения.В действителност Зоран постигна не чак толкова лоши и малки неща по време на неговото премиерстване.

Той се самосвали като постоянно създаваше в своите съграждани големи и фалшиви очаквания от неговото управление. Лесно даваше обещания, хората чуваха това, което искат и с времето се разочароваха все повече.

  • Убийствен разгром на изборите преживя СДСМ

От общо 80 общини ВМРО-ДПМНЕ победи в 42, а хората на Зоран в 16. Столицата също си избра кмет от опозицията в лицето на Даниела Арсовска. За първи път градоначалник на Скопие в най-новата история на страната стана жена. Даниела Арсовска победи с 14%  бившия кмет на столицата, който бе кандидатът на СДСМ.

Впечатляваща разлика. Даниела Арсовска отпразнува своята победа под звуците на песента Bella Cao, която е неофициален химн на "цветната революция" в Македония.Оставката на Зоран Заев не предопределя еднозначно бъдещите събития в Северна Македония. Днешното правителство засега все още има мнозинство в парламента. Подкрепят го 62 депутата от 120. СДСМ е най-голямата парламентарно представена партия в управляващата коалиция и може да назначи нов министър-председател, който да бъде одобрен от парламента.

Проблем е поведението на малките партии в управляващата коалиция, които се ослушват и могат да прехвърлят своята подкрепа на ВМРО-ДПМНЕ. При този вариант  формацията на Християн Мицкоски може да оглави новото правителство без избори. Освен това до този момент Заев не си е подал официално оставката в парламента. Ако не се случи един от двата описани по-горе сценарии, в страната ще бъдат обявени предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат или през октомври 2022 г., или още през пролетта.Може ли излизането на Заев от политиката да доведе до сътресения в Белград и в последствие на Балканите?Когато се правят прогнози, ще трябва да се има предвид, че Скопие не е субект, а обект в международната политика. От това следва, че

  • преформатирането на силите в парламента

ще стане под натиска на външни регионални и глобални фактори. Отделно, все още влиянието на Белград в Северна Македония е прекалено силно и сърбите успешно "дърпат" северномакедонските конци.Имобилизмът на България е потресаващо отчайващ на фона на активната дипломатическа дейност на Белград и Атина.Това, че правителството в София е служебно, не означава, че е освободено от задължението да защитава българските национални интереси. Същото се отнася и за президента Радев.

Инертността на политическите партии, които се сражават в този момент да вкарат максимум "слуги на народа" в българския парламент, е впечатляваща.

  • Гръцката дипломация показа, че винаги е във форма

и действа професионално и проактивно. Сърбите също никога не са изпускали пулса на събитията в Северна Македония. Заев правилно отбеляза, че ако ВМРО-ДПМНЕ се върне във властта и ако не използва новото конституционно име на страната, ще провокира още в началото реакция от страна на Гърция. Гърците за разлика от нас българите не спят. Веднага отбелязоха, че новоизбрани северномакедонски кметове вече протестират и искат чиста "Македония", а не северна. Гръцкият вестник "То Вима" обърна внимание, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ не използва думата "Северна". Така ли Скопие ще се движи към ЕС, питат гърците.

"То Вима" съобщи на 3 ноември, че общинските съветници, избрани от македонската партия "Левицата" както в община Щип, така и в община Аеродром, подписаха тържествени декларации, в които се посочва името на страната като "Република Македония". Което е по същество игнориране на конституционното име "Северна Македония".Руснаците нямаха особено основание да се радват на досегашното управлението.

  • Москва не харесваше Заев

Публична тайна е, че Зоран е момче на Сорос. Северна Македония е поредната държава на Балканите, в която Москва бързо загуби своето влияние и позиции. Заев след 2017 г. смени името на страната и я вкара в НАТО. Прекъсна нейното участие в руските проекти. Bloomberg през 2015 г. написа кратко и ясно: "Македония е бедна, нямаща излаз на море страна... САЩ инспирират там смяна на режима с цел противодействие на руското влияние".Бившият премиер Никола Груевски играеше по нервите на Вашингтон и Брюксел: не се отзова на призива да въведе санкции против Русия, защити Сърбия по косовските проблеми, изказа готовност Скопие да се включи в "Южен поток".

През 2017 г. американският сенатор Дан Рорабахер скандално заяви, че такава страна като Македония не съществува: едната й част трябва да се присъедини към Република Косово, а другата към България.Руският експерт Владимир Малишев на 2 ноември в своя статия, публикувана на прокремълската информационно-аналитичната платформа "Фонд стратегической  культуры" развълнувано написа: "В Тирана отбелязват усилена активност на българските емисари по места, където традиционно живеят македонски албанци".Изборите в Македония и събитията в Северна Митровица в Косово моментално активизираха дипломацията на Атина и Белград.

На 2 ноември 2021 г. по повод срещата в гръцката столица между външните министри на Гърция и Сърбия гръцкият вестник "Катимерини" публикува статия с красноречиво заглавие: "Дендиас за споразумението от Преспа: "Pacta sunt servanda" (Споразуменията трябва да се спазват). Тази постановка за България не е ли в сила? "Обсъдихме и аз съм особено щастлив от военното сътрудничество между нас", заяви гръцкият външнен министър Никос Дендиас.

  • Атина се договаря директно с Белград

по въпроси, касаещи Северна Македония. Гърците търсят разширяване на сътрудничеството си със сърбите до тристранно ниво с привличане и на Кипър. Недвусмислено Никос Дендиас информира публично своя сръбски колега Никола Салакович за твърдата позиция на Гърция срещу центробежните сили, "които може да пожелаят да преначертаят картата на нашия регион".

И за да няма съмнение, че става въпрос за Турция, гръцкия външен министър директно повдигна въпроса за влиянието на външни фактори, които с приказки за оказване на помощ за развитие и предполагаеми исторически, културни, религиозни традиции насърчават екстремни идеологии и дестабилизиращ дневен ред на Балканите.Белград и Атина са стратегически съюзници в нашия регион. Гръцки бизнесмени са инвестирали 2,5 млрд долара в Сърбия.

Предстои тези дни посещение на гръцкия зам.-министър на външните работи Костас Франгоянис в Белград. Стратегическият гръцко-сръбски диалог се динамизира в новата обстановка.

  • Воислав Шешел публично обвини грубо британците

че работят срещу Сърбия в Косово. Вучич намекна същото, но по-деликатно. На 2 ноември председателят на сръбския парламент Ивица Дачич от Призрен, който не прелива от любов към нас българите, се срещна с британския посланик в Белград Шон Маклауд за подобряване на двустранното сътрудничество...В същото време редица български медии продължават да наричат албанците "шиптъри" и да пишат за "хърватските усташи" и "турските поробители".

Кои са стратегическите съюзници на България на Балканите?Във външно министерство имат ли по този въпрос някакви догадки? Това, че нашите дипломати са апатични, се вижда с просто око. Никога българската дипломация не е била толкова импотентна и безпомощна. Очакваща безкрайно указания от големите началници във Вашингтон и Брюксел. Всичко това няма да приключи добре за българските национални интереси и националната сигурност на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай