Нарендра Моди прие Байдън, но медиите останаха неприятно изненадани

Какво разочарова репортерите

Нарендра Моди прие Байдън, но медиите останаха неприятно изненадани | StandartNews.com

Джо Байдън е приет от премиерът на Индия Нарендра Моди .Това е най-знаковата среща преди началото на форума на Г-20, но се оказа, че на нея няма да бъдат допуснати журналисти, предаде Франс прес.

Байдън "е убеден, че свободата на печата е един от жалоните на нашата демокрация", увери говорителят на Белия дом Карин-Жан Пиер придружаващите президента репорери, които изразиха недоволството си по време на полета на американската делегация към Индия.

Те останаха пред вратите на резиденцията на индийския министър-председател.

Достъпът на журналистите до подобни двустранни срещи в кулоарите на големи форуми поначало е изключително контролиран и ограничен, но рядко се случва да не бъде осигурен абсолютно никакъв.

Така нареченият пул (pool) или журналистите, акредитирани към Белия дом, които придружават американския президент при пътуванията му, в повечето случаи е допускан поне до началото на подобни срещи лице в лице, за да чуе няколко встъпителни изявления, да направи няколко снимки и да зададе въпроси.

Осемдесетгодишният демократ представя себе си като най-ревностния защитник на демокрацията и основните права и свободи на международната сцена, отбелязва Франс прес.

"Налага се да съгласуваме параметрите и протокола за подобни срещи с домакина", обясни съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан по време на разговора с недоволните представители на медиите на борда на "Ер Форс 1".

Той обеща след срещата да бъде разпространено "подробно" и "прозрачно" прессъобщение.

През юни Моди бе приет на помпозно държавно посещение в Белия дом.

Тогава се случи и нещо много рядко, ако не и безпрецедентно, когато хиндуисткият националистически премиер отговори на пресконференция на американски журналист.

Репортерът го попита за обвиненията в репресии срещу мюсюлманите и авторитарен уклон, отправени от редица неправителствени организации и ООН.

"Всяка дискриминация е напълно несъвместима с демократичните ценности на Индия", каза Моди.

Впоследствие Асоциацията на кореспондентите в Белия дом излезе с изявление, в което защити журналистката, задала въпроса - Сабрина Сидики, от "ожесточената кампания на интернет тормоз, включително от страна на хора, свързани с индийския премиер", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай