Много лоша новина за неваксинираните в Гърция

Тези над 60 години ще бъдат глобявани със 100 евро

Много лоша новина за неваксинираните в Гърция | StandartNews.com

От тази седмица Гърция ще започне да налага глоби на около 300 000 души над 60-годишна възраст, които не са ваксинирани.

Според съобщенията най-късно днес или утре министерството на цифровото управление ще изпрати съответната преписка на Независимия орган за публични приходи, който отговаря за потвърждаването на глобите.

"Катимерини" съобщава, че вероятно до края на следващата седмица глобите ще се появят като дълг в личните сметки на санкционираните в Taxisnet.

Законът предвижда гражданите над 60 години, които не са били ваксинирани до 17 януари, да бъдат санкционирани с административна глоба от 100 евро за всеки месец, през който не се ваксинират. Само за януари глобата ще е 50 евро.

Съгласно съответното съвместно министерско решение глобите не се отнасят за лицата, освободени от задължителна ваксинация по здравословни причини, за хората над 96 години и за тези, които не са могли да плащат данъци през последните три години.

От своя страна министърът на вътрешните работи Макис Воридис заяви в петък по повод решението дали неваксинираните работници да бъдат отстранени от Националната здравна система, че отхвърля термина "уволнени".

"Уволнението е, когато спирам да работя с някого. Когато отида при здравните работници и им казвам: "За да предоставяте здравни услуги, трябва да сте ваксинирани", аз не съм уволнил никого, а съм поставил условие за предоставяне на услуги. Ако някой избере да не спазва това условие, той избира да не остане в здравната система", обясни Воридис.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай