Събота,

Мицотакис с остри думи за руските нашественици в Украйна

От: Рачо Рачев -
347
Мицотакис с остри думи за руските нашественици в Украйна
A
A
A

Великден и неговото обещание за бъдещето, но също и войната в Украйна, присъстват в посланията на премиера Кириакос Мицотакис и лидерите на политическите партии за гръцкия православен Великден, съобщи БТА.

Мицотакис повтори обещанието, че гръцката държава ще продължи да подкрепя гражданите и бизнеса заради повишаването на цените. Той също така отбеляза, че гърците са единни в празнуването на Великден. "Именно това единство ни позволи да преодолеем националните предизвикателства, пандемията и всички изпитания и трудности, които ги предхождаха", каза премиерът и допълни: "така че сега за първи път можем да празнуваме далеч от заплахата от коронавируса, която отстъпва".

Той говори и за обсадения, но свободен украински народ, "който продължава да бъде атакуван от руските нашественици, които споделят неговата религия", както и за последиците от войната в цяла Европа.

"Великден е празник на надеждата за по-добро бъдеще", каза в посланието си главният опозиционен лидер Алексис Ципрас. Страната е изправена пред кризите на пандемията от коронавирус и повишаването на цените, които заедно с войната в Украйна правят бъдещето да изглежда мрачно, заяви лидерът на СИРИЗА-Прогресивен алианс. И все пак, през цялата си история "гръцкият народ е знаел как да открие пътя към възкресението – да превърне нещастието в ново начало. Това ново начало е онова, което означава тазгодишният Великден“, подчерта той.

Лидерът на ПАСОК-Движение за промяна (КИНАЛ) Никос Андрулакис говори за продължаващата война в Украйна, пандемията и неравенството, създадено от новата енергийна криза и повишаването на цените на основните стоки. "В тази мрачна обстановка би трябвало отговорно да изградим едно различно бъдеще, с повече възможности за младите поколения, повече справедливост и повече достойнство".

В своето послание генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцубас заяви: "От ежедневната калпава ситуация на високи разходи за живот, на кризи, на войни, нека да постигнем народно извисяване и възкресение, тъй като само народът може да спаси народа!".

Разпятието и възкресението на Исус Христос, за да спаси човечеството, е послание за надежда, заяви лидерът на „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос във великденското си послание. "Нашата вяра определя, че тази надежда не бива да се губи", подчерта Велопулос.

"Миналата година на Великден се молихме за край на пандемията, която отне и все отнема нашите роднини, приятели, познати, съграждани", заяви секретарят на МеРА25 Янис Варуфакис. "Тази година, религиозни или не, всички ние се молим за нещо друго - за край на войната, която убива нашите ближни, която потапя мнозинството в бедност, задълбочава глада в Африка и Азия и приближава всички - човечеството - към климатичната катастрофа". Животът обаче е "непобедим и възкресява надеждата, че светлината побеждава, точно когато мракът е по-гъст", отбеляза Варуфакис.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com