Мицотакис иска отговори за убития журналист

Журналистите трябва да могат да работят безопасно, коментира Урсула фон дер Лайен

Мицотакис иска отговори за убития журналист | StandartNews.com

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска "бързото разрешаване" случая с убийството на разследващия журналист Йоргос Караивас.

Мицотакис в извикал вътрешния министър Михалис Хрисохоидис на заседание, съобщиха от кабинета на премиера.

Йоргос Караивас, който работеше за частната телевизия Star и водеше новинарския блог bloko.gr, беше разсстрелян в петък, когато излизаше от колата си пред къщата си в южния атински квартал Алимос.

Източник от полицията заяви пред AФП, че 52-годишният журналист е бил застрелян от двама мъже на мотор. 17 гилзи са били открити на местопроизшествието, припомня БНТ.

"Убийството на журналист е отвратителен, страхлив акт", заяви в Туитър в председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Европа се застъпва за свободата. И свободата на печата може да е най-свещената от всички. Журналистите трябва да могат да работят безопасно. Мислите ми са със семейството на Йоргос Караивас. Надявам се, че престъпниците скоро ще бъдат изправени пред правосъдието", допълни тя.

Караивас е работил за някои от водещите гръцки вестници и телевизионни канали в рамките на 32-годишната си кариера.

През юли редакторът на таблоиден вестник Стефанос Хиос оцеля, след като бе прострелян във врата и гърдите от мъж с качулка пред дома си. Случаят все още се разследва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай