Мистериозна смърт на руски олигарси

За два месеца четирима сложиха край на живота си

Мистериозна смърт на руски олигарси | StandartNews.com

Мистерия обви смъртта на четирима руски олигарси. Един след друг те си отидоха за няма и два месеца.

От началото на руската инвазия в Украйна, златната епоха на руските олигарси сякаш е на път да приключи. Те са обект на икономически санкции, въведени от ЕС, САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и други страни.  Блокирани са авоарите и яхтите им, нямат достъп до луксозните си имения в Европа... Към това през последните дни се добавя и  серия от самоубийства. Френската телевизия Бе Еф Ем припомня, че от 28 февруари насам най-малко четирима олигарси са били намерени мъртви. Всичко говори, че става дума за самоубийства. Но най-смущаващото е, че трима от олигарсите са убили и съпругите си и децата си, преди да посегнат на живота си, разказва историята БТА.

Роденият в Украйна олигарх Михаил Уотфорд е намерен мъртъв в - Новини 24/7

Първи в този зловещ списък бе Михаил Уотфорд. Роден преди 66 години в бившата съветска социалистическа република Украйна, той натрупа състояние в петрола и природния газ. На 28 февруари той бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му, припомня Би Би Си.

Василий Мельников, директор по корпоративным коммуникациям BMW Group Russia  («АВТОСТАТ») | Интервью | АВТОСТАТ

На 24 март Василий Мелников бе открит мъртъв заедно със съпругата си Галина и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0527/0000527477-article2.jpg

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той  е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. Преди "Газпромбак" Аваев е работил за офиса на президента на Русия, както и за Държавната дума.

Ужас! Двама мултимилионери, приближени на Путин, убиха семействата си и се  самоубиха

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие. Според местната медия "Телесинко" полицията работи по две версии - убийство и самоубийство или тройно убийство, прикрито като битова трагедия.

Дали тези смъртни случаи са свързани помежду си и дали в тях има намеса на Кремъл? Засега нищо не говори, че това е така. Още повече, че нито един от тези олигарси не се е обявявал открито срещу руската инвазия в Украйна. Но тази серия от самоубийства сред руските олигарси може би говори за нещо - а именно, че може би настъпва краят на една срамна система, критикувана особено много от опозиционера Алексей Навални, казва пред Бе Еф Ем бившият руски дипломат Владимир Федеровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай