Месец локдаун в Англия

Училищата затворени, навън - само за храна и лекарства

Месец локдаун в Англия | StandartNews.com

Борис Джонсън постави Англия под ключ. Нов национален локдаун обяви британският премиер в обръщение към нацията. Хората бяха инструктирани да "останат у дома", както направиха по време на първото заключване през март.

Джонсън започна обръщението си с тревожната статистика за броя на заразените и смъртните случаи, изтъкна новия щам на вируса, който се разпространява 70% по-бързо. Това налага незабавни действия, обяви премиерът.

Всички учебни заведения се затварят до средата на февруари, когато е кратката зимна ваканция. По всяка вероятно матурите тази година няма да се проведат по приетия начин, възможно е дори те да бъдат отложени.

На англичаните се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства:

  • За работа, ако хората не могат да работят от вкъщи, като тези в строителния сектор или ключови работници
  • Да пазаруват храна или лекарства
  • Да се тренират веднъж дневно
  • За осигуряване на грижи или помощ на уязвими хора
  • По медицински причини

"Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни", заяви Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.Джонсън изтъкна, че това е последната фаза на страданието, защото с помощта на ваксината битката ще бъде спечелена. Той допълни, че до средата на февруари ще бъде направено всичко възможно да бъдат ваксинирани четирите най-уязвими групи хора - най-възрастните, обитателите на домовете за социални грижи и персонала им, хората над 70 години и здравните работници на първа линия – което ще позволи да се вдигнат ограниченията.

Борис Джонсън се извини на родителите за трудностите, които ще им бъдат причинени от затварянето на училищата.

Лидерът на опозицията Киър Стармър приветства новите мерки, макар и те да са много закъснели, според него. Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай