Меркел и Ципрас на четири очи

Меркел и Ципрас на четири очи | StandartNews.com

Атина прие закона за по-лесно плащане на дълговете на гърците

Германският канцлер Ангела Меркел ще приеме днес в Берлин на четири очи гръцкия премиер Алексис Ципрас. Срещата е опит да се намали високото напрежение между свръхзадлъжнялата Гърция, която иска прекратяване на строгите икономии, и Германия, представляваща твърдата линия сред кредиторите на Атина. Меркел, която разговаря с гръцкия си колега миналата седмица на минисреща на високо равнище в Брюксел, изрази задоволство от предстояща визита на Ципрас в Берлин, предаде АФП.

Целта на днешната среща е да допринесе за подобряване на атмосферата между двете страни. Отношенията между тях се влошиха след поемането на властта в Гърция от коалицията на радикалната левица СИРИЗА и популистката дясна партия Независими гърци в края на януари. Обтегнатите връзки между Атина и Берлин в този момент са особено вредни за финансово затруднената Гърция. Сега на карта е заложено спасяването на страната, която в противен случай може да излезе от еврозоната, смятат експерти.

Междувременно гръцкият парламент прие с огромно мнозинство закон, улесняващ изплащането на дълговете. Борчовете към държавата и социално осигурителните каси надвишават десетки милиарди евро. Новият закон позволява на длъжниците, включително на компании, да погасят дълговете си на 100 вноски, без да им се начисляват лихви. 3,5 милиона гърци дължат средно по 3000 евро на държавата поради бедност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай