Меркел с исторически думи за Украйна! Какво напомни

Защити решението си от 2008 година за НАТО

Меркел с исторически думи за Украйна! Какво напомни | StandartNews.com

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити решението си от 2008 г. да блокира незабавното присъединяване на Украйна към НАТО, отхвърляйки критиките на украинския президент Володимир Зеленски в момент, в който руската инвазия помрачава шестнадесетгодишното ѝ наследство, пише БГНЕС.

Говорителка на Меркел публикува кратко изявление, в което бившата канцлерка казва, че поема отговорност за решенията си на срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ.

Зеленски определи като "грешна преценка" воденото от Франция и Германия решение на срещата на върха на НАТО в Букурещ да не се приеме страната му в Алианса въпреки настояването на САЩ.

"Приканвам г-жа Меркел и г-н Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия за 14 години", каза Зеленски, визирайки предполагаемите зверства срещу украинското цивилно население от страна на руските войски, които световните сили определиха като "военни престъпления".

Меркел в кратко изявление, разпространено от нейния говорител, заяви, че "поддържа решенията си във връзка със срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ".

"С оглед на жестокостите, разкрити в Буча и на други места в Украйна, всички усилия на правителството и на международната общност да застанат на страната на Украйна и да сложат край на руското варварство и войната срещу Украйна имат пълната подкрепа на бившия канцлер".

През 2008 г. Германия сметна, че е твърде рано Украйна да се присъедини към НАТО, тъй като установи, че към онзи момент не са изпълнени определени политически условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай