Вторник,

Меркел разкри какво ще прави след политиката

От: Редакция, сн: ЕПА/БГНЕС -
Меркел разкри какво ще прави след политиката
A
A
A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел потвърди, че не възнамерява повече да се занимава с политика, след като напусне поста.

"Що се отнася до въпроса какво ще правя... повече няма да се занимавам с политика", каза тя пред Дойче веле. "Вече казах, че първо ще си почина известно време, а след това ще видим какво ще ми хрумне", обясни Меркел и отбеляза, че ще редува "четене и спане".

"Мисля, че други планове ще се появят по-късно. Просто през годините бях напълно съсредоточена върху програмата, която ми беше възложена, и винаги трябваше да съм нащрек", отбеляза тя. Според нея "една от задачите на правителствения ръководител е да реагира незабавно, ако нещо се случи". "А сега ще видя какво бих искала да правя. Това ще стане ясно едва след няколко месеца", добави Меркел.

"Разбира се, ще бъда малко тъжна, защото работата ми винаги е била и все още е удоволствие", каза Меркел. В същото време тя заяви, че трябва да "остане усърдна до последния си ден на поста". Меркел призна и че има хора, които не са много доволни от нейната политика.

Изпълняващата длъжността канцлер подчерта, че в преговорите, включително с правителствените ръководители на приятелски държави, винаги е действала с оглед на интересите на Германия.

"Но това, което ни обединява, разбира се, е общата ни ценностна система, общата ни представа за демокрацията. Но също така искам да кажа, че ако някой има напълно различно виждане за света, все пак трябва да се изслушваме взаимно. Защото ако не се изслушваме взаимно, няма да можем да намерим решения", подчерта Меркел.

Меркел ще изпълнява задълженията си до сформирането на ново правителство. Очаква се наследникът на Меркел на поста канцлер да бъде избран в началото на декември.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички