Сряда,

Меркел призова Европа към самостоятелност

A
A
A

Европа трябва да е готова да поеме повече отговорност в световната политика и да развие своя военен потенциал, тъй като отношенията й със САЩ ще продължат да се променят. Това заяви в интервю, публикувано във в. Financial Times германският канцлер Ангела Меркел.

„Вниманието на САЩ към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент. Ето защо всички ние в Европа и особено в Германия трябва да поемем повече отговорност”, каза Меркел.

Според нея това се отнася и за военната сфера, където Европа трябва да надгради своя потенциал и да увеличи разходите за отбрана, изразходвайки повече от 2% от БВП за това. Според Меркел настоящото ниво на европейските разходи за отбрана „само по себе си не е достатъчно“.

"Европа също така трябва, ако е необходимо, да бъде готова да се намеси в разрешаването на конфликти в чужбина", каза Меркел, припомняйки участието на Германия в международни мисии в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия.

В същото време канцлерът подчерта, че сътрудничеството между Европа и Съединените щати ще продължи и ще бъде от голямо значение, особено в областта на решаването на основни въпроси, свързани със световните ценности и интереси. Според нея ключът към успеха на Германия и Европа в международната политика ще бъде единството на ЕС, защото Германия е твърде малка, за да може независимо да упражнява значително геополитическо влияние в света.

Тя също така заяви, че търговските конфликти между западните страни и Китай са нежелателни на фона на нарастващата икономическа конкуренция, тъй като изолацията от Китай не е решение.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички