Меркел иска дигитален имунизационен паспорт в ЕС

Това е първата крачка към свободното пътуване в рамките на съюза, твърди канцлерът

Меркел иска дигитален имунизационен паспорт в ЕС | StandartNews.com

"Обединихме се около мнението, че трябва да въведем дигитален имунизационен паспорт", съобщи германският канцлер Ангела Меркел след видеоконферентната среща на върха на Евросъюза. До 3 месеца Европейската комисия ще е готова с техническите условия за въвеждането на сертификата, съобщи Меркел:

„Заради малкия брой ваксинирани граждани в момента това не е най-актуалната тема но трябва да се подготвим така че в скоро време повечето или бих казала всички страни-членки да изработят своя Национален дигитален имунизационен паспорт който да може да се интегрира в обща европейска система“.

Това, според Меркел, е първата крачка към свободното пътуване в рамките на съюза. В момента то е затруднено заради засилен граничен контрол, включително и на германските граници с Чехия и Австрия. Въпреки предупреждението на Еврокомисията обаче, Германия си запазва правото да ограничава влизането в страната:

„В определени случаи, и Германия съвсем не е сама, сме принудени да затваряме границата към райони където се разпространяват много по заразни те мутации на коронавируса но ще направим всичко възможно да не ограничаваме търговията“.

Френският президент Еманюел Макрон се съгласи, че може да се налага връщане на граничния контрол между страните членки. Пътуванията за работа в пограничните райони обаче трябва да бъдат съхранени.

Според Макрон все още не е ясно как ще бъде балансирано спазването на правата на гражданите с ваксинационните сертификати. "Още не са решени множество етични въпроси", заяви френският президент.

Той даде да се разбере, че няма единомислие сред евролидерите за по-строг контрол върху износа на произведени на територията на Европа ваксини.

Още по темата: Евролидерите се разделиха ваксинационните сертификати

"Няма оправдание за фармацевтичните компании, които не доставят договорените количества ваксини навреме", заяви новият италиански премиер Марио Драги след видеоконференцията с колегите си от Европейския съюз.

Драги се обяви за координирани действия за ускоряване на ваксинационната кампания в страните членки. Освен това той застана зад позицията, че вместо да бъдат пазени ваксини за втори дози, приоритетът да е използването на всички налични за това колкото може повече хора да получат първа доза от ваксините срещу коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай