Медведев: Украйна в ЕС не е катастрофа, но ще вземем мерки

Медведев: Украйна в ЕС не е катастрофа, но ще вземем мерки | StandartNews.com

Москва. Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че когато Украйна подпише споразумение за асоцииране с ЕС, Русия ще бъде принудена да предприеме защитни мерки в рамките на страните от Организацията на независимите държави, предадоха руските агенции.

Премиерът обясни, че веднага след като Украйна подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, "най-вероятно от там ще тръгнат значителни потоци от европейски стоки, което ще окаже натиск на украинския пазар и в крайна сметка тези европейски стоки ще навлязат на нашия пазар."

"Ние не можем да гледаме безучастно това, защото в рамките на подписания от нас договор за зона за свободна търговия със страните от ОНД, в който участват Украйна и Русия, ще ни се наложи да въведем в сила приложение №6 за защитни мерки в случай на заплахи от икономически характер, ако се появят такива", посочи руският премиер пред журналисти днес след заседанието на Висшия евразийския съвет.

Медведев заяви, че подписването на присъединителен договор между Украйна и Европейския съюз не е катастрофа за Русия, но ще доведе до намаляването на обема на икономическо взаимодействие.

„След като бъде подписан присъединителен договор между Украйна и Европейския съюз няма да настъпи катастрофа, ние ще продължим да си сътрудничим с Украйна, но ще се намали обемът на икономическо взаимодействие. Доколкото разбирам, нашите украински колеги са направили своя избор. Президентът на Украйна заяви, че те са готови да се присъединят към Митническия съюз само в частите, които не противоречат на договора за асоциация и членство. Ние направихме съпоставка и в цяла редица позиции има противоречия, да се членува в два митнически съюза едновременно е почти невъзможно", заяви Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай