Медведев: Печелим от санкциите

Медведев: Печелим от санкциите | StandartNews.com

Европейските страни блъфират за внасяне на газ от Америка, обяви премиерът

Русия може не само да се справи със санкциите на Запада, но и да спечели от това, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При представянето на годишния отчет на правителството в руския парламент той увери, че кабинетът няма да допусне руснаците да "станат заложници в политически игри заради ситуацията с присъединяването на Крим". Премиерът определи западните санкции като "примитивен път", който води до задънена улица. Медведев добави, че Москва ще успее да сведе до минимум последствията им и че правителството е готово да постави като свой приоритет защитата на икономиката и на гражданите от "неприятелски действия, които може да последват заради изострената външнополитическа ситуация".

"Русия за пръв път се оказа обект на троен натиск", каза Медведев и уточни, че става дума, от една страна, за нестабилната световна икономика, от друга - за "неприятелската" политика на редица водещи страни и за структурните ограничения на руската икономика.

Русия ще засили позициите си на световния пазар на оръжие и отбранителната й способност няма да отслабне заради действията на Запада, декларира още премиерът. Той съобщи, че Русия заема второ място след САЩ по обем на износа на оръжие на световния пазар. Засилването на тези позиции ще бъде постигнато чрез установяване на по-тесни връзки с традиционните партньори на Москва, най-големи от които са Китай и Индия, каза Медведев. Предвижда се и държавна помощ за някои сектори на машиностроенето, които са най-зависими от сътрудничеството с Украйна.

Русия скоро ще задейства системата за авансово плащане на газовите доставки и това ще бъде трудно, но справедливо решение, ако не бъде решен въпросът с дълга на Украйна, предупреди премиерът. "Ще доставяме толкова газ, колкото са платили авансово от Украйна. С други думи, допълни премиерът - газ срещу пари". Русия е по-заинтересована от всякога да диверсифицира дестинациите за износа на природен газ и осъществява проекти в Азия, посочи още той. Премиерът заяви също така, че разговорите за внасяне в Европа на газ от САЩ в стремежа на европейските страни да намалят зависимостта си от руските доставки на фона на напрежението заради Украйна са "блъф". Медведев разкри, че обемът на подкрепата за Украйна през цялата постсъветска история под формата на различни преференции е 250 млрд. долара.
Медведев също така обяви, че американските компании Visa и Mastercard, които през март приложиха насочените санкции на Вашингтон срещу близки до Кремъл банки, трябва да бъдат наказани.

"Те трябва да отговарят в рамките на съществуващата система за икономически отношения", подчерта той, без да уточнява естеството на планираните мерки.

В същото време правителството на САЩ обяви, че ще вземе решение до дни за допълнителни санкции срещу Русия, ако тя не изпълнява Женевското споразумение за намаляване на напрежението в Украйна. Членове на Конгреса настояват президентът Барак Обама да наложи нови санкции на руската енергийна индустрия и големите банки, за да накара президента Владимир Путин да изтегли войските от границата с Украйна и да не предприема нови нахлувания в украинска територия. Европейският съюз също обмисля нов пакет санкции срещу Москва, но на този етап няма съгласие между страните членки за икономически мерки. "Работата по икономическите санкции напредва. Не е трудно да изработим общоевропейска позиция, но е необходимо време, има процедури, наблюдаваме събитията на място. Процесът по подготовката е в ход, водят се разговори, санкциите зависят и от събитията на място в Украйна", заяви Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Нюланд призна за $5 млрд.

Помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд призна, че Вашингтон е изхарчил от 1991 г. досега $5 млрд., за да постави на власт в Украйна "силно, демократично правителство". Нюланд потвърди това в интервю за Си Ен Ен. Тя обясни, че с парите е подкрепен стремежът на украинския народ да се сдобие с "демократично правителство, което да защитава неговите интереси". "Ние, естествено, не сме подкрепяли с пари Майдана, това е стихийно движение", каза също Нюланд. Неотдавна висшата служителка на Държавния департамент на САЩ бе записана да псува реакцията на ЕС на кризата в Украйна в телефонен разговор с американския посланик в Киев Джеф Пайет. Разговорът бе качен в YouTube с руски надпис.

САЩ стават по-активни в Европа

САЩ признаха, че в Европа няма сигурност, и смятат да се завърнат на континента по-активно, заяви полският министър на отбраната Томаш Шемоняк след завръщането си от Вашингтон. В изявление за полския тв канал Те Фау Ен 24 Шемоняк обяви, че са договорени няколко полско-американски военни учения, които ще демонстрират "повишеното присъствие на американци в Полша и Източна Европа". Той не уточни колко войници ще участват в тези учения, предвидени да се състоят "в най-близко бъдеще".

Министърът подчерта, че трябва да се прави разлика между текущи военни маневри и постоянно военно присъствие на САЩ в Полша. "Не искаме американските войници да пристигнат в Полша и просто да стоят тук, а искаме да се упражняват с нашите войници", каза Шемоняк. Във Вашингтон той е договорил американските изтребители, които пристигат на ротационен принцип в Полша за учения, да останат до края на годината.

Москва ще си задържи 44-годишна подводница

Русия е размислила и няма да предаде на Украйна единствената й подводница "Запорожие", завзета от руски войници на 21 март в Севастопол. Става дума за 44-годишна дизелово-електрическа подводница, чийто 57-членен екипаж е преминал на служба към руската армия, посочват източници от Черноморския флот. Бойният съд отдавна не плава, нуждае се от смяна на акумулаторите и ремонт на торпедните отсеци, а освен това не й работи акустичната система МГ-200. За пълното възстановяване на подводницата, иначе морално остаряла, ще са необходими около 20 млн. долара.

Завзеха и службата за сигурност в Краматорск

В градчето Краматорск поддръжници на федерализацията завзеха сградата на Службата за сигурност на Украйна, предадоха местните медии. Преди това те блокираха достъпа до нея и на вратата сложиха флаг на самопровъзгласената "Донецка народна република". Съобщаваше се също така, че опълченците са завзели и сградата на градския отдел на милицията, но по-късно тази информация бе опровергана както от тях, така и от органите на реда.

В същото време "народният кмет" на град Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че опълченци са взели за заложник американския журналист Саймън Островский. Информацията е на кореспондента на gazeta.ru в града. Според кмета Островский има двойно гражданство - американско и израелско, и е сътрудник на щатското издание Vice. Пономарьов направи разкритието по време на пресконференция, която бе прекъсната за кратко, след като му звъннаха родителите на журналиста. Той им каза, че всичко със сина им е наред. "Никой не го е отвличал, никой не го държи за заложник. Той сега е при нас, в сградата на ССУ, подготвя материал, работи", каза им Пономарьов.

В понеделник вечерта поддръжниците на федерализацията на Украйна в Луганск избраха за "народен губернатор" Валерий Болотов. Него го наричат командир на "армиите на югоизтока". Луганск и Донецк ще проведат в един ден - 11 май, референдума за статута си.

Америка бута Киев към шистовия газ

САЩ са готови да помогнат на Украйна да стане енергийно независима от Русия, увери американският вицепрезидент Джо Байдън по време на посещението си в Киев вчера. САЩ са подготвили пакет от техническа помощ, главно техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси, обясни конкретиката на помощта високопоставен представител на администрацията на САЩ. Терминът "неконвенционални" се използва, когато се говори за шистов газ.

В украинската столица Байдън се срещна с лидери на политически партии. Той насърчи политиците "да се борят с рака на корупцията" в държавната администрация. Вицепрезидентът на САЩ разговаря и с премиера Арсений Яценюк и президента Александър Турчинов. Същевременно от Белия дом съобщиха, че Вашингтон ще даде на Украйна нова помощ от 50 милиона долара за необходимата на страната икономическа и политическа реформа.

Кери и Лавров се обвиняват взаимно

Русия и САЩ взаимно се обвиняват в липса на воля за спазване на договореното в споразумението от Женева на 17 април. В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров първият дипломат на САЩ Джон Кери е призовал Русия да улесни прилагането на споразумението. Кери настоял Москва публично да призове проруските сепаратисти да напуснат незаконно окупираните от тях сгради в източната част страната. Лавров е подчертал пред Кери, а после и в телефонен разговор с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че властите в Киев трябва да се въздържат от прояви на насилие и да се придържат към задълженията си според Женевското споразумение. Според Лавров те "грубо нарушават" това споразумение, което ги задължава да разоръжат незаконните въоръжени групи и окупираните сгради в украинските градове да бъдат освободени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай