Медведев със смайващи думи за Байдън

Напрежение

Медведев със смайващи думи за Байдън | StandartNews.com

Заместник-председателят на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация Дмитрий Медведев определи като катастрофа факта, че президентът на САЩ Джо Байдън притежава ядрени оръжия.

В канала си Telegram, той посочи като сериозен фактор възрастта на американския лидер, пише News.bg. По думите на Медедев, Байдън е "страдащ от деменция, затънал в семейна корупция" и в същото време кандидатства за преизбиране като президент на Съединените щати.

По думите му, Байдън "е заявил без колебание: разполагането на ядрени оръжия от руснаци в Беларус е напълно безотговорно". В същото време, подчерта Медведев, именно американски ядрени оръжия са разположени в Европа - в Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция, "и това не са тактически ядрени оръжия, а авиационни боеприпаси".

"Проблем е, разбира се. Този човек има най-много ядрени оръжия в ръцете си", оплака се заместник-председателят на руския Съвет за сигурност, придружавайки извлението си с видео фрагмент, в който американският лидер казва "Бог да пази кралицата."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза в петък, че няма нужда да се коригира ядрената позиция на страната.

"Не виждаме никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие", каза той.

Изявленията му идват след като руският президент Владимир Путин каза, че вече са доставили първото си тактическо ядрено оръжие на Беларус.

Путин добави, че "това е първата част", защото "до края на лятото, до края на годината" Москва ще приключи "тази работа".

След забележките на Путин американският дипломат заяви, че е видял коментарите; въпреки това администрацията ще "продължи да следи ситуацията много внимателно".

Русия няма нужда да използва ядрени оръжия и тяхното теоретично използване е възможно само ако териториалната цялост, независимостта, суверенитетът и самото съществуване на Русия са застрашени, каза в петък президентът на страната Владимир Путин.

Москва няма да преговаря за намаляване на запасите от ядрено оръжие, въпреки подобни искания от страна на западните военни съюзи, подчерта той в дискусия на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай