Медведев проговори! Колко военни са се записали за руската армия

280 00 души кандидатствали за професионална служби

Медведев проговори! Колко военни са се записали за руската армия | StandartNews.com

През изминалата година Русия обяви план за разширяване на бойния си състав. Той се е увеличил с повече от 30% до 1.5 милиона души. Това е амбициозна задача, която е усложнена от големите жертви във войната между Москва и Украйна

Около 280 000 души са се записали за професионална служба в руските въоръжени сили досега през тази година, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност, експрезидентът Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той добави, че по време на посещението си в руския Далечен изток се е срещнал с местни служители, за да работи върху укрепването на въоръжените сили. "По данни на Министерството на отбраната от 1 януари досега в редиците на въоръжените сили на договорна основа са приети около 280 000 души", включително резервисти, подчерта той.

Миналата година Русия обяви план за разширяване на бойния си състав с повече от 30% до 1,5 млн. души - амбициозна задача, усложнена от големите жертви във войната на Москва срещу Украйна. Някои руски депутати изказаха предположение, че Русия се нуждае от 7-милионна професионална армия, за да гарантира сигурността на страната, което би изисквало огромни бюджетни средства.

През септември 2022 г. президентът Владимир Путин нареди "частична мобилизация" на 300 000 резервисти, което накара стотици хиляди други да напуснат Русия, за да не бъдат изпратени да се бият. По-късно Путин заяви, че няма нужда от по-нататъшна мобилизация, припомня Ройтерс.

Медведев заяви също, че ненужното според него използване на атомни оръжия срещу Япония през 1945 г. е показало "истинското лице" на САЩ. Той направи това изявление в Южносахалинск, по време на честването на Деня на победата над милитаристична Япония и края на Втората световна война на 3 септември, отбелязва ТАСС.

"По същия начин Съединените щати са готови да действат и сега, когато чрез ръцете на своите васали водят хибридни войни на всички континенти по света, включително и в Украйна", подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Медведев припомни, че след капитулацията на нацистка Германия през май 1945 г. милитаристична Япония е останала източник на военна заплаха, а СССР е започнал да изпълнява задълженията, залегнали в документите на Ялтенската конференция.

"Действията на съветските войски донесоха дългоочаквания мир и свобода на Сахалин и Курилите. С подкрепата на народа на Китай нашата армия прогони японските нашественици от североизточната част на тази страна, съветските войски освободиха и част от Корея", подчерта руският политик. Сега Русия трябва да даде отпор на онези, които водят човечеството към глобална катастрофа, и да спечели победата, както го направи преди 80 години, добави Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай