Мъж иска $25 млн. за помощ за откриването на Бин Ладен

Мъж иска $25 млн. за помощ за откриването на Бин Ладен | StandartNews.com

Мичиган. Американец от град Гранд Рапидс, щата Мичиган, обяви, че той е помогнал на американските специални служби да открият мястото, където се укривал бившия лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Заради това той иска от ФБР да му бъде платена наградата от 25 млн. долара, която бе обявена за оказване на помощ на властите за откриване на "Терорист номер 1", съобщават световните медии.

Адвокатите на американеца Том Лий са изпратили в агенцията писмо от юридическата кантора "Loevy & Loevy", адресирано до директора на ФБР Джеймс Коми. В него се твърди, че 63-годишният Лий, който се занимава с търговия на скъпоценни камъни, през 2003 г. е съобщил на властите, че Бин Ладен се укрива в пакистанския град Аботабад.

"Лий точно е дал местонахождението на най-опасния терорист на нашето време, отговорен за нападението на Световния търговски център", се казва в писмото. Тази информация той бил разбрал от агент на пакистанското разузнаване, който съпровождал терориста и семейството му при прехвърлянето от Пешавар на новото местоживеене. По думите на Лий той имал от дълго време търговски контакти със семейството на този агент. Представителите на специалните служби не коментират за момента искането на Лий.

През 1999 г. американските власти обявиха Бин Ладен за свързан с експлозиите в американските посолства в Танзания и Кения и обявиха награда от 25 млн. долара за информация, която да доведе до неговото залавяне. Бин Ладен, който пое отговорността за организирането на терористичните атаки срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., бе унищожен през май 2011 г. при специална операция на командоси от ВМС на САЩ в дома му в Аботабад. Според американските власти сградата, в която той и семейството му се укривали, била построена в началото на 2005 г., а бившият водач на терористичната организация "Ал Кайда" се бил заселил в него месеци преди да бъде убит. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай