Майданът настоя за оставката на Янукович

Русия не подписа примирието и поиска референдум

Майданът настоя за оставката на Янукович | StandartNews.com

Киев. Хиляди протестиращи остават на централния площад в Киев, въпреки сделката, насочена към прекратяване на политическата криза в Украйна, в която до момента се съобщава за стотици загинали, предаде Би Би Си.

Пактът, подписан в петък от президента Виктор Янукович и опозицията, трябва да донесе правителство на националното единство и нови президентски избори.

Но много от протестиращите не считат, че могат да вярват на Янукович. А опозиционните лидери бяха освиркани и наречени престъпници от събралите на площад "Независимост" след подписването на договора.

Лидерът на парламентарната фракция „Удар" Виталий Кличко е нарекъл „голяма грешка" позицията на „десните" опозиционери, които са изявили готовност за въоръжено противопоставяне, за да постигнат своите цели – оставката на президента на Украйна Виктор Янукович и ареста на ръководителите на силовите структури в страната, предаде Интерфакс.

В същото време лидерът на „Удар" е заявил, че според него президентът няма да подаде оставка доброволно. Пред протестиращите той обяви, че ще отнеме време да се приеме и гласува процедура за импийчмънт на президента.

Президентите на САЩ и Русия са се споразумели, че сделката трябва да се приложи бързо, съобщиха междувременно официални лица.

Владимир Путин е заявил пред Барак Обама в телефонен разговор в петък, че Русия иска да бъде част от процеса на изпълнение на договора, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ.

В протестния лагер в Киев преобладава гняв въпреки трудно постигната сделка между опозицията и президента на Украйна, съобщава Асошиейтед прес.

Един радикален оратор заплаши да продължи офанзивата с оръжие, ако опозицията не поиска от президента Виктор Янукович да подаде оставка. Други скандираха "Смърт на престъпника" по адрес на Янукович.

Президентът се съгласи да се откаже от част от правомощията си и да включи опозицията в правителството. Но споразумението не удовлетворява основното искане на протестиращите - Янукович да се откаже от властта незабавно, допълва АП.

Едно от исканията им е до 10 часа сутринта в събота Янукович да бъде отстранен, в противен случаи дори се чуват гласове за превземане на сградата на президентската администрация с оръжие.

Пратеникът на руския президент в Киев заяви в петък, че не е подписвал споразумението между враждуващите страни, защото "ние сме само свидетели тук и диалогът между украинците си е тяхна работа".

Владимир Лукин, който пристигна в Украйна по молба на президента Янукович, каза след завръщането си в Москва: "Въпросът е, че ние не разбираме съвсем каква е нашата роля в това. Искаме да сме полезни без да се месим във вътрешните работи на тази държава, без да поемаме задължения, които не са съвсем ясни", цитира думите му "Интерфакс".

Под споразумението между Янукович и трима лидери на опозицията като свидетели се подписаха високопоставени представители на Германия, Франция и Полша. Според Андрей Клюев, ръководител на администрацията на украинския президент, Лукин не е поставил подписа си и дори не е присъствал на церемонията, защото не е имал мандат от Москва за това.

Според пратеника на Владимир Путин разговорите за спиране на украинската криза са отбелязали напредък, но Москва има известни въпроси за ролята на договорената сделка. "Остават определени въпроси, консултациите ще продължат, това е нормален процес. Разговаряхме, изяснявахме си позициите, ще продължим консултациите и в този смисъл, това разбира се е напредък", добави той.

Русия настоява, че не се меси в събитията в Украйна и критикува Запада, че прави точно това, включително като наложил на Янукович посредничеството на тримата външни министри от Германия, Франция и Полша.

Външният министър Сергей Лавров в петък отново повтори тезата, че Европа трябва да осъди "радикалите" сред протестиращите, отговорни за насилието. В съобщение на министерството се казва, че е имало телефонен разговор на Лавров с ръководителя на външната политика на ЕС Катрин Аштън, в който е обсъдено споразумението от Киев "и перспективите за неговото прилагане в условията на продължаваща активност на екстремистките сили".

РИА "Новости" цитира изявление на външното министерство, в което се призовава промените да бъдат подложени на референдум.

Снощи площадът отдаде последна почит на няколко от загиналите при сблъсъците на 20 февруари. Ковчезите бяха изпратени с викове „слава". През почивните дни в Киев е обявен траур за жертвите на последните сблъсъци, които са над 80.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай