Понеделник,

Машина разпознава хора с маски

От: Пламен Вълков -
Машина разпознава хора с маски
A
A
A

Японската компания НЕК (NEC), която разработва системи за лицево разпознаване, създаде нова, която идентифицира хората, дори когато носят маски, съобщи Би Би Си.

Тя разпознава кога на лицето има маска и се фокусира в части от лицето, които не са покрити, като очите, за да провери идентичността на човек.

Проверката отнема по-малко от секунда, а точността на над 99,9%, обяви NEC.

Лондонската полиция използва система на японската компания за сравняване на лица в тълпата с тези в списък за наблюдение. Други клиенти на NEC са „Луфтханза“ и „Швейцарските международни авиолинии“.

Шиня Такашима от отдела за дигитални платформи в компанията, заяви пред Ройтерс, че технологията може да помогне на хората да избягват контакт с повърхности при различни ситуации. Създаването ѝ било ускорено за растящите такива нужди в ситуацията с коронавируса.

Преди пандемията алгоритмите за лицево разпознаване не успяваха да идентифицират 20-50% от хората, носещи маски, се посочва в доклад на американския Национален институт за стандарти и технологии. Но в края на 2020 г. бе отчетено значително повишение в точността.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички