Машина разпознава хора с маски

Продуктът е японски

Машина разпознава хора с маски | StandartNews.com

Японската компания НЕК (NEC), която разработва системи за лицево разпознаване, създаде нова, която идентифицира хората, дори когато носят маски, съобщи Би Би Си.

Тя разпознава кога на лицето има маска и се фокусира в части от лицето, които не са покрити, като очите, за да провери идентичността на човек.

Проверката отнема по-малко от секунда, а точността на над 99,9%, обяви NEC.

Лондонската полиция използва система на японската компания за сравняване на лица в тълпата с тези в списък за наблюдение. Други клиенти на NEC са „Луфтханза“ и „Швейцарските международни авиолинии“.

Шиня Такашима от отдела за дигитални платформи в компанията, заяви пред Ройтерс, че технологията може да помогне на хората да избягват контакт с повърхности при различни ситуации. Създаването ѝ било ускорено за растящите такива нужди в ситуацията с коронавируса.

Преди пандемията алгоритмите за лицево разпознаване не успяваха да идентифицират 20-50% от хората, носещи маски, се посочва в доклад на американския Национален институт за стандарти и технологии. Но в края на 2020 г. бе отчетено значително повишение в точността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай