"Маша и Мечока" - инструмент на руската пропаганда?

публикация в британския вестник „Таймс“ обяви популярния руски детски телевизионен сериал „Маша и Мечока“ за инструмент на „кремълската пропаганда“ и на „меката сила“ на Москва...

"Маша и Мечока" - инструмент на руската пропаганда? | StandartNews.com

Информационната война между Русия и Запада придоби нови измерения в последно време, след като публикация в британския вестник „Таймс“ обяви популярния руски детски телевизионен сериал „Маша и Мечока“ за инструмент на „кремълската пропаганда“ и на „меката сила“ на Москва.

Авторът на статията твърди, че мечокът е персонаж, призван да „промени образа на Русия в съзнанието на децата от негативен към позитивен“. В интерес на истината трябва да се каже, че в материала се цитират критици, които са от бивши съветски републики, а днес независими държави, като Естония и Литва например.

В друга серия от филмчето Маша с фурашка на граничен полицай от бившия Съветски съюз, изгонва заека от зеленчуковата градина на Мечока. Критиците решават, че по този начин Русия демонстрира „защита на границите си“.

Продуцентът на сериала Дмитрий Ловейко не се притеснява от страните мнения. Той припомня, че мненията критиците от бившите съветски републики са изразили още преди две години, т.е. те едва ли са меродавни вече. „След публикацията в „Таймс“ болшинството от британските зрители на сериала в мрежата започнаха да го защитават“, казва Ловейко.

Агенция „РИА Новости“ пък отбелязва, че анимационният филм „Маша и Мечокът“ е в Топ 5 на най-популярните брандове в Европа. За него знаят повече от 70% от децата, а в страни като Чили и Тайван например – над 90 на сто. „Маша и Мечока“ е и в категорията на т.нар. „вечнозелени брандове“ (evergreen brands), които могат да станат класика.

Анимационният сериал за първи път вижда бял свят през 2009 г. и до ден днешен е най-популярното телевизионно шоу в Русия, твърди Ловейко. Тази година руснаците ще гледат и новогодишно издание под заглавие „Маша и Мечока. Много детективска история“.

През 2015 г. американското специализирано издание Animation Magazine включи „маша и мечока“ в списъка на „250 телевизионни шоута, на които е писано да станат класика“, като „Том и Джери“ или „Мики Маус“, хвали се Дмитрий Ловейко.

Година по-късно (през 2016-а) Animation Magazine нарича създателя на сериала Олег Кузовский „новатор в световната анимация, заради приноса му за глобалното развитие на анимационната индустрия“. Причината е, че той става изобретател на нов вид забавна двойна „възрастен и дете“, с възможност за разширяване на пазара. Последното се потвърждава и от Ловейко.

„Светът се разширява непрекъснато, случват се нови неща, хората се връщат към други свои любими предавания. Дори ако в някоя страна интересът затихва, няма значение, има други държави. Още не сме пуснали сериала в Япония, в Китай… В САЩ не е така широко представен, както ни се иска. Там само 55% от децата познават анимационния ни филм“, шегува се Ловейко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай