Мароко строи най-големия порт на Средиземно море

Мароко строи най-големия  порт на Средиземно море  | StandartNews.com

Великолепна магистрала свързва Казабланка и Танжер, пускат влак стрела през 2018 г.

Кралство Мароко, тази голяма, интересна и бързо развиваща се икономически държава в Северозападната част на Африка, която привлича милиони туристи от всички краища на света, е на сто процента "страна на пътешествията". Вариантите за пътувания в Мароко са толкова много и толкова различни, че не е възможно наведнъж да се обходи всичко. А ако искаш да надникнеш и в постиженията на кралството в икономическата област, задачата става още по-сложна. Но не и нерешима, защото икономиката и туризмът са тясно свързани. В Мароко това особено се вижда в северната част на страната.

Всеки, който поне веднъж е бил в кралството, си има "свое Мароко". За мен първият досег с тази страна бе в Казабланка - "Белия град", както го наричат още от колониалните времена заради преобладаващия цвят на къщите. Мегаполисът с над 4 милиона души население, което продължава да набъбва, е финансово-икономическото сърце на успешно развиващата се мароканска икономика. Но не само това. Големият съвременен град, влязъл в международната история и като място на много съдбовни за бъдещето на Европа срещи на великите сили по време на Втората световна война и преди нея, се гордее днес с културните си забележителности. В неповторимата атмосфера на Казабланка припламна моята "любов от пръв поглед" към Мароко и желанието ми да продължа да опознавам тази необикновена страна. Така "мое Мароко" стана и северният регион на държавата, който от десетина години преживява завиден икономически напредък и все повече се превръща и в територия за атрактивен туризъм и приключения. В Танжер, Тетуан, Шефшауин, Ал Хосейма и другите градове и селища по мароканското крайбрежие на Средиземно море и по на юг в региона това просто се набива в очи.

За икономическото състояние на една страна се съди не на последно място и по пътищата. Пътувайки с кола от Казабланка през Рабат за Танжер по великолепния аутобан, имаш чувството, че си в Европа. Отстрани на пътя в продължение на километри са наредени огромни оранжерии за зеленчуци, които задоволяват нуждите на големите градове по Атлантическото и Средиземноморското крайбрежие на кралството. Не само магистралата поражда асоциации с Европа. Мароко от векове е свързана чрез Средиземно море със Стария континент. От Танжер до Гибралтар разстоянието е само 15 км. Сред южните партньори на Европа от Средиземноморието Мароко има най-тесни връзки с ЕС. От 2000 г. е в сила споразумение за асоцииране с Евросъюза, по силата на което страната получава политическа и икономическа подкрепа. През 2008 г. страната получи "напреднал статут" в рамките на ЕПС, което отразява амбицията за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Мароко. Особено интензивни са връзките с Франция. На магистралата, която е основната пътна артерия на Мароко, се мяркат отклонения за гарите по старата жп линия Казабланка - Танжер. През 2018 г. по същия маршрут ще полети влак стрела, с който 350-те км ще се изминават за два часа, а не за пет, както е сега. Проектът се финансира с френски заеми, както и с кредити от Кувейт, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Северно Мароко е разделено на 11 провинции с население от 5 милиона. Бреговата му ивица на Средиземно море и Антлантическия океан е 400 км. Тази част на кралството с икономическия, природен и човешки ресурс е с голям потенциал за успешното включване на Мароко в динамиката на глобализацията. Освен строящата се линия за високоскоростния влак между Казабланка и Танжер, сред най-важните за района проекти са действащата от 2012 г. фабрика на френската компания "Рено". Предприятието осигурява работа на 6000 души и произвежда 400 000 коли годишно. Тук се правят всички модели на "Дачия", които намират добър пазар не само в Мароко, но и в цяла Африка. В качеството им имах възможност да се убедя, защото с "Dacia Duster" пропътувах над 1000 километра по магистралите на Северно Мароко.

Танжер носи името на любимата на Херкулес

Историческият град Танжер се намира на 15 км южно от Гибралтар. Този морски красавец впечатлява и с миналото, и с настоящето си. Международен град в истинския смисъл на думата, казва моят компетентен гид Ходайфа Мезур, от когото научих много интересни подробности. За всичко ценно от историческото минало за града се полагат изключителни грижи от местните власти и Центъра за култура "Абдулах Гунун". В тази дейност Мароко и България могат да си сътрудничат и да обменят опит, какъвто Вашата страна има за опазване и популяризиране на "Чудесата на България", казва г-н Мезур, който е член на ръководството на центъра. "Още пет века преди Христа, когато картагенски колонисти са пристигнали на мястото на съвременния Танжер, градът се превръща в пресечна точка на хора, култури и икономическа активност", разказва г-н Мезур. По-късно древните гърци и римляните също оценили важността на удобното географско разположение на Танжер, чието име легендата свързва с красивата съпруга на Херкулес Тангие. За легендата напомня и "Пещерата на Херкулес", която е една от забележителностите на града. Митичният герой е прекарал част от живота си тук. Неговото име носят Херкулесовите стълбове - название, използвано в античността за височините от европейската и африканската страна на входа на Гибралтарския пролив.

Съвременната история на Танжер, чието население вече гони 1 милион, също е интересна. През 1923 г. градът е обявен от великите сили за международна зона и има този статут до 1956 г., когато Мароко постигна независимост. Дълго време Танжер е град на дипломацията, шпионажа и изкуството. От този важен исторически период са останали много следи, една от които е суперлуксозният хотел "Минза", построен през 1930 г. Стилът му и запазената автентична атмосфера отпреди 86 години ме върнаха в епохата преди Втората световна война, когато екзотичният морски град е бил посещаван от световно известни политици, писатели, артисти и художници. Хотелът е бил любимо място на Уинстън Чърчил, Онасис, Рок Хъдзън и други знаменитости от миналото, за които напомнят закачените на стълбите към ресторанта и във винарната портрети. Някои от тези хора, дошли за малко по работа в Танжер, остават за цял живот. В Танжер френският художник Матис е намерил вдъхновение за създаването на прекрасните си картини от "синия период". Тук е рисувал и Еужен Делакроа.

Сега Танжер се превръща в пристанищен и промишлен център. Запознаването ми с постиженията в тази област започна със срещата ми с г-жа Иджлал Бухубза, заместник-директор за връзките с чужбина на мароканската АПДН - Агенцията за промоция и развитие на Севера. Агенцията инициира и координира изпълнението на редица комуникационни, икономически и социални проекти за развитието на целия марокански Север. На минути път от офиса е един от нейните завършени проекти в града - красивият нов крайбрежен булевард. От него се разкрива гледка към двете нови пристанища на мястото на стария Порт Танжер, а плъзнеш ли поглед по морето, само на 15 км на север се вижда брегът на Испания. Сега там са построени марина за яхти и порт за международни круизи. "Топлата вразка" с Испания се поддържа с ферибот по няколко пъти на ден в едната и другата посока. Не след дълго от центъра на Танжер до двете пристанища ще се стига и по въздуха с лифт.

На 50 км от Танжер израства огромен порт за контейнери и търговски кораби. От Мароко стоките на европейските компании тръгват не само към вътрешността на голямата арабско-африканска страна, но и към десетки други държави в Африка. Този порт, наречен МЕД2, с дължина 9 км, ще бъде най-голямото пристанище на Средиземно море и ще нареди Мароко на 23-то място сред стоте страни в света с най-големи портове. Той се строи на етапи, като от 2003 г. до 2007 г. портът е разтоварил 1,7 контейнера, от 2007 г. до 2014 - 3 млн. През 2020 г., когато цялостното стоитество приключи, капацитетът на пристанището ще достигне 3 милиона контейнера, колкото са възможностите например на пристанището в Лос Анжелис.

Между Танжер и МЕД2 на огромна площ е разположена Свободната зона на ТМЗ, в която без данъци работят 600 чуждестранни компании с 50 000 местни специалисти. Досега в зоната са инвестирани от чуждестранни и марокански компании 7,5 милиарда долара, разказва мениджърът по маркетинга г-жа Сара Маатук. В райна около Танжер е и заводът на "Рено. Миналата година Мароко сключи договор и с "Пежо", чиито коли ще се произвеждат в "Атлантик фри зоун" в град Кенетра.

Тетуан - лятната столица на кралството

На изток от Танжер на Средиземноморското крайбрежие е разположен неголемият по население град Тетуан, който има важна роля в мароконската история. Това е уникален мултикултуран град, в който през вековете хармонично съжителстват андалузката, берберската и еврейската култури. Началото на тази симбиоза е от 15. век, когато бербери, араби и евреи са прокудени от Испания. В касбата на града от онова време са запазени и днес продължават да се възстановяват с държавна помощ стари сгради в андалузки стил. През периода 1919-1956 г. Тетуан става столица на протектората Испанско Мароко. В центъра на града има много обществени и частни сгради с испанска архитектура. Местните интелектуалци с подкрепата на местната власт са създали обществена асоциация, която развива активна дейност за опазване и развитие на културата и спорта в града. Участниците в асоциацията са издали за 20 г. 150 изследвания и публикации за богатото културното наследство на Тетуан. То е запазено в многобройните музеи, сред които и Музей на религиозните ценности.
Тетуан е лятната столица на кралството.

Градът е и прекрасно място за почивка на море. Неговите чисти и красиви плажове, простиращи се на десет километра, са признати за най-хубавите по Южното Средиземноморие. На разположение на туристите са много хотели и туристически комплекси. Температурите сега там са 18-20 градуса. През лятото разхлаждащ ветрец от планината прави поносима жегата. Затова в Тетуан, наричан "Гълъба на Средиземноморието", е лятната мароканска столица, в която в прекрасна резиденция отдъхва и кралят Мохамед Шести. Кореняци разказват романтична история, според която на младини кралят се влюбил в местна девойка. В Мароко не може да чуеш лоша дума за монарха. Всички го тачат и уважават. Неговите портрети и ликът на баща му Хасан Втори са навсякъде, а на входа на много градове има надписи: "Аллах, Родината, Краля". Неговата роля в управлението на конституционната монархия придава на политическата и икономическата система на страната стабилитет, без който е невъзможен постигнатият напредък в икономиката, туризма и другите важни за държавата области.

Наричат Шефшауен "Малката Гранада"

На изток от Тетуан, на 50-на километра от морето в един от склоновете на могъщата планина Риф се сгушило живописното градче Шефшауен. Името на града произхожда от названието на върховете над него, които приличат на кози рога. Първите заселници са се установили тук при преселението си от испанската Гранада. Оттам през 15 век били прокудени берберите, арабите и евреите, заплашени, че ако не приемат християнството, ще бъдат екзекутирани. Затова сградите в старата част на Шефшауен носят белезите на андалузката архитектура. В спомените ми Шевшауен завинаги остана като "Симфония в синьо". Този цвят, хармониращ със синевата на небето, създава ведро настроение, каквито са и местните хора - гостоприемни, приветливи и доброжелателни. Те се препитават главно от туризъм и традиционни занаяти, чиито колоритни памучни, вълнени изделия, керамика, златни и сребърни бижута веднага хващат окото на туристите. "Никога не влизам със съпругата си в магазините за злато и сребро, защото джобът ми ще бъде изпразнен", пошегува се мениджърът на един от хотелите в града Абдеслам Мудем.

Всеки сезон е добър за визита в нашия град, но ако дойдете през лятото, освен на забележителностите в града, ще можете да се насладите и на наша традиционна културна инициатива, която привлича хиляди туристи от Мароко и чужбина, информира ме заместник-председателят на Асоциацията за изкуство и култура в Шефшауен инж. Реда Зитан. От 9 г. асоциацията организира фестивала "Алегрия" за музика и танци с латино привкус. Благодарение на него Шевшауен става все по-популярен като туристическа дестинация. "Хубаво би било български музиканти и артисти да се включат в "Алегрия", ще се радваме да видим и повече български туристи. В миналото, когато в Мароко работеха много български специалисти, за мнозина от тях Шефшауен бе любимо място за туризъм и отдих", напомня г-н Реда. Имало е защо, си помислих аз, и си пожелах пак да се върна в този необикновен град с приятни и мили хора.

Типичното мароканско ястие тажин със зеленчуци, кус-кус и месо се готви в цяло Мароко, но в Шефшауен ми се услади най-много. Явно не случайно храната на Шефшауен заема достойно място в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В Шефшауен е много активна АПДН, с чието съдействие са създадени модерен гъбарник и мандра за преработка на мляко от отглежданите в региона кози.

Държавата строи хотели в Ал Хусейма

Поемаме с "Дачията" към неголемия град Ал Хусейма на Южното Средиземноморие в компанията на представителя на АПДН Нарджис Бузиан. Превалихме планината Риф и излязохме на великолепна крайбрежна магистрала, построена с помощ и кредити от ЕС и петролните арабски държави. Пред погледа ни се разкри цялата красота на мароканското Южно Средиземноморие, един от бисерите на което е курортното градче Ал Хусейма. Планината Риф се спуска величествено към плажовете в неголям, но живописен залив, затова и през летните горещини не липсва прохлада. Градът има перспектива като средиземноморски курорт, което личи и от разрастващия се интерес на мароканците и чужденците към него. В това е убедена г-жа Нарджис, поради което от Казабланка се е преместила на работа тук. За да се стимулира тази тенденция, правителството строи хотели с държавни средства и ги предоставя срещу поносим наем на частни фирми с договор за определен период. Така малкото градче, където хората до неотдавна са се препитавали главно с риболов, ще се развива като морски курорт. Една от забележителностите тук е кралската резиденция с прекрасна градина и великолепен изглед към морето. Ал Хусейма е модел за много други селища по средиземноморското крайбрежие на Мароко, които също ще бъдат развивани като курорти, казва Нарджис Бузиан.

Тръгвам от Ал Хусейна към летището в Казабланка с цял "куфар" впечатления за "Страната на приключенията. Изводът от напредъка на важния за икономиката и туризма регион на Северно Мароко е, че иновационните подходи на държавата в тези области могат да са добър пример за други страни, включително за България .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай