Манюел Валс е новият премиер на Франция

Манюел Валс е новият премиер на Франция | StandartNews.com

Париж. Бившият министър на вътрешните работи на Франция Манюел Валс бе номиниран от президента Франсоа Оланд за премиер на новото правителство ден след поражението на управляващата Социалистическа партия на местните избори.

Оланд прие оставката на досегашния премиер Жан-Марк Еро и обяви, че поверява на Манюел Валс мисията да ръководи правителството.

Президентът социалист увери, че е чул недоволството и разочарованието на французите, изразени на изборите, спечелени от десницата и на които крайната десница направи исторически пробив. Той обеща стегнат и сплотен екип, който да постигне засилване на икономиката на страната. Самият Оланд е с най-нисък рейтинг от началото на управлението си. Той повтори отново, че основната муе цел е постигане на разбирателство за поемане на отговорност между държавата и компаниите. По-малко тежест върху предприятията, особено върху ниските заплати, и в замяна - повече работни места и повече инвестиции, поиска президентът. Той обеща и намаляване на данъците на французите.

Еро е смятан за лоялен съюзник на президента, но понесе редица критики за непоследователното си управление и мнозина призоваха той да бъде жертван в името на бъдещето на кабинета.

Според източници на i-Télé тази сутрин Оланд е предложил премиерския пост на министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, но той е отказал и е подкрепил за позицията Валс. Източници от антуража на председателя на долната камара на парламента Клод Бартолон споделят пред "Монд", че шансове за вътрешното министерство има депутатът Жан-Жак Юрвоа.

Решението ще предизвика вълнения сред управляващите, тъй като някои възгледи на Валс не се харесват на лявото крило на Социалистическата партия, нито на нейните съюзници Зелените. Още преди дни представителката на Зелените в кабинета – министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло – е заявила в личен разговор с Валс, че няма да участва в кабинет под негово ръководство. Според нея в политиката на правителството трябва да има промяна, а досегашният вътрешен министър не е човекът, който ще я осъществи.

В политическите среди се говореше за промени в кабинета още от февруари насам, но се смяташе, че Оланд ще изчака да минат евроизборите през май. Необходимостта от спешна реакция на разгромното поражение на местния вот обаче ускори процеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай