Петък,

Манипулация или насилие? Защо българите в Македония са само 3504

От: Рачо Рачев -
1082
Манипулация или насилие? Защо българите в Македония са само 3504
A
A
A

Тази седмица бяха обявени резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, което към този момент наброява 2 милиона и 90 хиляди души. В графата за етническа принадлежност като българи се определят едва 3504 души. На този фон издадените български паспорти на  граждани на Северна Македония за последните 10 години са над 70 000. Как е получен странният резултат от преброяването?

"Може да е имало манипулация с преброяването на българите в Северна Македония, но не е имало насилие", заяви българският журналист и гражданин на РСМ Владимир Перев.

Перев е доста критичен и към властите у нас, тъй като "хлабавата позиция на София води до продължаване на това да е проблем да си българин в Македония." Имаме трудности и при намиране на работа, допълни Перев.

Според него Русия очаква Северна Македония да бъде втория троянски кон в Европейския съюз след България. "Русофилите в Македония обаче настояват да влезем в Евросъюза. Това е поддържано и от тяхната (руската - бел.ред.) агентура", сподели Перев.

По думите му казусът с Цар Самуил е не каква е народността му, а дали да се чества съвместно. "Не се говори за пренаписване на историята, а да се преодолее езикът на омразата. Героите могат да са македонци в македонската история и българи в българската", смята той. И допълни, че се търси разумен начин на разговор.

"Македония не очаква България да промени позицията си. Винаги сме били срещу СССР, защото го смятаме за причина за разделение на народите", подчерта Владимир Перев.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички