Мандела сдобри Обама и Кастро

Почетоха Мадиба с песни и танци на стадиона в Совето

Мандела сдобри Обама и Кастро | StandartNews.com

Совето. Нелсън Мандела помирява и след смъртта си. Поклонението пред паметта на споминалия се миналия четвъртък легендарен борец срещу апартейда стана повод за помирение между враждуващите от над половин век държави САЩ и Куба. Американският президент Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро си стиснаха ръцете с усмивка, преди Обама да излезе на трибуната и да произнесе речта си пред десетките хиляди на стадиона в Совето вчера. Поклонението помири Обама и с бразилската президентка Дилма Русеф, с която двамата влязоха в конфликт заради подслушване.

Обама нарече Мандела "колос на историята" и бе посрещнат на стадиона с бурни и продължителни овации. Американският президент нарече покойника последния велик освободител на XX в. и призова светът да пази наследството му като се бори с неравенството, бедността и дискриминацията. Обама сравни Мандела с Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг-младши и Ейбрахам Линкълн. "Ние също трябва да действаме в полза на справедливостта. Ние също трябва да действаме в полза на мира. Мнозина от нас щастливо прегръщат заветите на Мадиба (племенното име на Мандела) за расово помирение, но яростно се противопоставят на даже умерените реформи за преодоляване на хроничната бедност и нарастващото неравенство", каза президентът на САЩ.

"Никога няма да видим човек като Мандела отново. Въпреки че аз никога няма да достигна Мадиба, той ме кара да искам да бъда по-добър човек", каза още Обама. "Виждаме човек, който си заслужи място в историята с борба и проницателност, постоянство и вяра.", каза Обама.

Близо 100 държавни и правителствени ръководители присъстваха на мемориалната церемония заедно със стотици бивши президенти и премиери и редица холивудски звезди. На стадиона се събраха и десетки хиляди редови южноафриканци, въпреки че заради времето не всички 95 000 места успяха да се запълнят. Церемонията, насрочена за 11 ч, започна с малко закъснение, тъй като в определения час само малка част от гостите бяха пристигнали и заели местата си. Очевидци разказаха, че много хора е трябвало да чакат по няколко часа под дъжда, за да влязат на стадиона. Въпреки това на поклонението цареше празничен дух, като дошлите да почетат Мандела пееха и танцуваха.

С овации на стадиона бяха посрещнати и настоящата и бившата съпруги на Мандела - Граса и Уини. Аплодисменти и радостни възгласи "Уини, Уини!" имаше и за бившата жена на Мандела, която прегърна и целуна Граса Мандела. Южноафриканският президент Джейкъб Зума обаче бе посрещнат с освирквания и дюдюкания, но те спряха при започването на речта му и тя бе изслушана спокойно. Церемонията приключи малко след 15,30 часа българско време с молитва.

Според вярванията благословен дъжд го прати в рая

Пороен дъжд се изля на стадиона в Совето, където десетки хиляди хора от цял свят почетоха паметта на починалия миналата седмица лидер Нелсън Мандела. Дъждът обаче не уплаши, а зарадва присъстващите, които обясниха, че това е перфектното време за подобно събитие и е знак на благословия от предците.

Церемонията бе открита в 12 часа от заместник-председателя на управляващата партия Африкански национален конгрес Сирил Рамафоса. Той започна с думите: "В нашите традиции, когато вали по време на погребение, това означава, че боговете посрещат душата на починалия на небето."

"Ние сме тук, за да кажем, че дългата работа на Мадиба (както народът му нарича Нелсън Мандела - бел.ред.) е приключила, че той най-накрая може да си почине и да се наслади на гледката на нашата красива страна, но нашата дълга разходка е едва в началото си", казва още Рамафоса.

Министърът на отбраната Носивиуе Маписа-Нкакула също посочи, че дъждът е "благословия от предците, които посрещат сина на земята".

11 000 войници охраняваха

Най-малко 11 000 войници се грижиха за безопасността на лидерите, присъстващи на церемонията. Стадионът е напълно отворен, без разделителни огради между отделните секции и това затрудни задачата за организиране на силите за сигурност. Освен войниците бяха положени грижи и за "дипломатическите" тънкости. "Ние трябва да гарантираме, че пътищата на ръководители на държави, които са в обтегнати отношения, няма да се пресекат, и съответно, че са настанени в различни хотели", заяви бившият полицай Жан-Пиер Дио, който 14 години се е грижил за сигурността на различни ВИП-гости.

Изпратихме зам.външен министър

България бе представена на церемонията по почитането на паметта на Мандела на стадиона в Совето от зам.министъра на външните работи Ангел Величков. Той се включи в ефира на БНТ вчера сутринта, която предаваше на живо церемонията, коментирайки обстановката, описвайки я като емоционална.

Обръщат гръб на Зума

Част от публиката на церемонията демонстративно напусна стадиона, когато южноафриканския президент Джейкъб Зума взе думата. Той бе освиркван многократно по време на речта си. Зума е критикуван заради, това че е направил ремонт на дома си за милиони долари. Въпреки подвикванията той успя да подчертае уникалността на "бащата на нацията". "Няма друг човек като Мадиба, той беше уникален", заяви няколко пъти Зума, използвайки клановото име на Нелсън Мандела.

Мишел изревнувала мъжа си

Увлекателен разговор между американския президент Барак Обама и министър-председателя на Дания Хеле Торнинг - Шмид предизвика ревност в първата дама на САЩ. Това твърди френското сп. Експрес. Какво точно обсъждаха двамата лидери остана мистерия. Фотограф обаче успя да запечата зоркия поглед на Мишел Обама, докато нейният съпруг приятелски държеше русата си съседка за рамото.

Сарко не спря да си говори с Оланд

Френският президент Франсоа Оланд и предшественикът му Никола Саркози толкова не се понасят, че пристигнаха с различни самолети да отдадат последна почит на Нелсън Мандела, отбелязва "Фигаро". За френската делегация бяха необходими три самолета Falcon, за да се добере до Йоханесбург. Това възмути французите, тъй като от Елисейския дворец не спират да говорят за икономии. "Много по-икономично бе да изпратим три малки самолета, вместо един "Еърбъс", казва съветникът на президента пред вестника. Причината за разточителството е следната - в президентския самолет има само една пасажерска кабина и тогава на Саркози щеше да му се наложи да седне в задната му част. Което никак нямаше да му се хареса, коментира "Фигаро".

Успя да обедини инакомислещите

Дори след смъртта Нелсън Мандела успя да обедини инакомислещи лидери, подчерта генералният секретар на ООН по време на церемонията. "Мандела ненавиждаше омразата, припомни Бан Ки Мун. "Той ми показа могъщата сила на прошката и умението си да обединява хората". И днес го направи отново, допълни Бан.

"Погледнете този стадион - виждаме държавни ръководители, които изповядват различни мнения и хора от всички социални класи. Всички са тук заедно", заяви генералният секретар. "Нелсън Мандела ни показа пътя със сърце, по-голямо от този стадион и заразителна усмивка, която огря света", допълни Бан. "Южна Африка загуби герой и баща, а светът загуби скъп приятел и ментор", допълни той и проговори на ксоза, майчиният език на Мандела: Lala ngoxolo (почивай в мир), tutwini (моите съболезнования) и ndiyabulela (благодаря).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай