Мандела като търговска марка

Смъртта на бореца срещу апартейда отприщи в Южна Африка мания от търсене и предлагане на сувенири

Мандела като търговска марка | StandartNews.com

Разпънати сергии, сувенири, маркова линия дрехи със затворнически номер "466/64" и всевъзможни ключодържатели, тениски, шапки. Освен герой на страната Нелсън Мандела се оказва и успешен маркетингов продукт, а скорошната му кончина разрасна бизнеса, наречен "Манделамания", до невиждани размери.

На кръстовище в един от най-богатите квартали на Йоханесбург могат да бъдат забелязани млади мъже, които обикалят покрай колите, докато шофьорите чакат на светофара, и им предлагат да си купят холограмни портрети на "бащата на нацията". Цената им е около 100 ранда, или малко под 10 щатски долара. "След като Мандела почина, ние започнахме да предлагаме тези портрети, за да могат хората да имат спомен за него", казва Чепо Мабазо, който е един от уличните търговци. Снимките идват от нигерийски търговец на едро, който ги продава за по-малко от 3,50 долара. Тези портрети са една нищожна част от това, което много хора наричат "Марка Мандела" - развиваща се индустрия, която печели от името на бившия президент на Южна Африка. Според експерти Мандела, Мадиба и всички други наименования, свързани с бореца срещу апартейда, са едни от най-желаните марки по света.

Пред къщата, в която почина Мандела на 5 декември, в заможно предградие в Йоханесбург, множество търговци бяха наредили своите сергии. "В деня след смъртта му ние разпечатахме неговия лик на хиляди тениски", казва Нкатеко Манганя, един от многото продавачи, които спечелиха над 8000 ранда (550 евро) на ден през изминалата седмица. "Обикновено най-често се продават продукти, свързани с АНК - партията, която е на власт в Южна Африка. Но точно сега всички искат сувенир на Нелсън Мандела", добавя търговецът, докато клиентите ровят в купчини с блузи, шапки, часовници и знамена с лика на лидера, които се разпростират по цялата улица пред къщата на Мадиба.

Малките търговци не са единствените, които са облагодетелствани от не толкова радостния случай. Някои южноафрикански банки, застрахователни компании и телевизионни канали също отбелязаха своята почит към смъртта на Мандела, разпространявайки множество билбордове с неговия лик по улиците на Йоханесбург. Дори след като почина, образът на първия чернокож президент на страната продължава да развива бизнеса "в негова чест". "Стойността на Мандела е безценна. В него има цялостност, достойнство, борба за свобода - всичко, което може да искате, за да популяризирате един продукт", твърди Джеръми Сампсън, директор на "Интербранд" и специалист по маркетингови стратегии.

Фондацията "Нелсън Мандела", основана през 1999 г., е регистрирала "марката" пред Световната организация за интелектуална собственост в Женева и това на теория я прави единствената, която може правомерно да използва името на Мандела, както и 66 други негови наименования като Мадиба, Ролихлала (рожденото му име) и дори неговия номер в затвора "466/64". Според Варн Харис, един от ръководителите във фондацията, това е единственият начин, по който биха могли да се избегнат всякакви ексцесии, които могат да опетнят имиджа на "бащата на нацията". За да започне марката да бъде имитирана и продавана на много по-евтини цени, подобно на тази с Че Гевара, организацията е поставила върху всичките си продукти отличителен знак. Тя има правото и да предявява искове, с които да бъдат отстранени от пазара десетки фалшиви стоки.

Самият Мандела приживе винаги е отказвал да бъде издиган в култ. Но средствата, използвани от самата фондация, понякога са доста противоречиви. Особено когато тя не се поколеба да стартира маркетингови кампании, представени като благотворителни, които да увековечат добрите дела и паметта на Мадиба. Преди две години тя започна да работи с най-голямата компания за текстил в Южна Африка и пуснаха на пазара маркова линия дрехи "466/64", използвайки затворническия номер на Мандела от острова Робен Айлънд. Облекла се продават на цени, които обикновените южноафриканци не биха могли да си позволят. Това ги кара да си купуват повече дребни сувенири с "Тата Мадиба" от уличните търговци. Някои от продавачите дори твърдят, че имат разрешение от фондацията и им изплащат част от печалбата си, което тя напълно отрича. Покрай смъртта на първия чернокож президент на страната възцарува толеранс дори в тези среди и се разпространи идеята, че "наследството" на Мандела принадлежи на всички южноафриканци.
"Винаги ще има хора, които ще се опитват да изкарват пари на гърба на дядо ми", казва Куеку Амуа, един от внуците на Нелсън Мандела, през френския в. "Либерасион". Дори някои от роднините на бореца срещу апартейда искат да се възползват от неговите име и образ. Някои от внуците му вече започнаха марка дрехи с името на неговата автобиография "Дългият път към свободата", а една от дъщерите на Мадиба произвежда вино, наречено "Домът на Мандела". Самата тя твърди, че този "бизнес" е създаден да следва възвишените идеали на нейния баща и неговите предци.

"Ние сме призовани да носим древната мъдрост във всичко, което правим, било то с търговска или благотворителна цел", пише на сайта на вината "Домът на Мандела", на който са публикувани и снимки на членове на фамилията с бутилки Каберне Совиньон, Шардоне и Шираз. Дъщерята на лидера заяви тази година пред в. "Файненшъл Таймс", че не е светотатство законните наследници да използват името Мандела. "Докато ние носим това име с достойнство и почит, няма нищо лошо в това", добавя тя.

В крайна сметка след смъртта си Нелсън Мандела се превърна в нещо, което не би му се понравило, дори може би би се отвратил от него. Въпреки това дори за тези, които изкарват пари чрез неговия образ, той е издигнат до нивото на божество, чиито мотиви и постижения пък са извън всякакво съмнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай