Мали обяви край на извънредното положение

Мали обяви край на извънредното положение | StandartNews.com

Бамако. Мали вдигна извънредното положение в страната, което бе в сила от януари, когато Франция се намеси, за да изгони ислямистите, заемащи северните територии, предаде Би Би Си.

Този ход идва след като армията на Мали отново влезе в ключовия град Кидал, държан от туарегите бунтовници, за да подобри сигурността в навечерието на президентските избори.

Бунтовниците се съгласиха да допуснат войски в северния град като част от мирното споразумение.

Изборите на 28 юли ще бъде първите в Мали след като военните организираха преврат през 2012 година.

Окупацията на Кидал беше основна пречка за организирането на президентските избори.

Туарегите превзеха града, след като френските части принудиха войнстващите ислямисти да напуснат северната част на Мали през февруари.

Туарегите се борят за автономия в северната част от Мали, след като страната получи независимост от Франция през 1960 година.

Те казват, че са маргинализирани от правителството в столицата Бамако.

Основната група бунтовници, Национално движение за освобождение на Азауад (MNLA), работи с ислямистки групировки за завземането на северната част на страната през 2012 година.

През юни правителството подписа мирно споразумение с MNLA, като призова за незабавно прекратяване на огъня и за завръщането на правителствените войски в Кидал.

По-рано тази седмица, конституционният съд на Мали одобрени 28 кандидати за президент, включително четирима бивши премиери и една жена.

Но ръководителят на избирателната комисия, Мамаду Диамутрани, изрази съмнение, че на изборите ще бъдат свободни и честни.

"В момента, голямото предизвикателство е разпределението на избирателните карти за 6,867,443 избиратели - имаме четири седмици, за да го направим", каза той.

"Това е изключително трудно, имайки предвид, че 800 000 души за изселени или са станали бежанци."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай