Макрон удари рамо на Тръмп за Сирия

Макрон удари рамо на Тръмп за Сирия | StandartNews.com

Франция, САЩ и техните съюзници трябва да останат в Сирия след разгрома на „Ислямска държава", за да „изградят нова Сирия" и да ограничат влиянието на Иран, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю пред американския ТВ канал Fox News, цитирано от РИА Новости.

"Даже след края на войната против „Ислямска държава" САЩ, Франция и нашите съюзници, всички страни от региона, даже и Русия и Турция, ще играят важна роля в изграждането на нова Сирия. Но бъдещето ще бъде определено, разбира се, от сирийския народ", заяви Макрон.

Според мнението на президента, пълното извеждане на международните сили ще укрепи позициите на Башар Асад и Иран. „Те подготвят нова война, те ще отгледат нови терористи", смята френският лидер.

Той отбеляза също, че Западът не трябва да демонстрира слабости по отношение на Русия, защото в противен случай Москва постоянно ще се възползва от тях.

РИА припомня, че по-рано Макрон заяви, че именно той е убедил американския президент Доналд Тръмп да остави американските подразделения в Сирия. Държавният глава на САЩ, от своя страна, отговори, че САЩ могат да напуснат страната „много скоро, а за справянето със ситуацията трябва „да се занимават други".

Както твърдят френските власти, пише руската агенция, ВВС на републиката са взели участие в ракетните удари срещу Сирия на 14 април заедно със САЩ и Великобритания. Тогава бяха атакувани правителствени обекти, които, според мнението на Запада, се използват за производство на химически оръжия. По-късно от руското Министерство на отбраната съобщиха, че не са фиксирали изстрели на ракети от френски носители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай