Четвъртък,

Макрон втрещи Запада, но Китай го похвали

От: Агенция Стандарт -
2729
Макрон втрещи Запада, но Китай го похвали
A
A
A

Френският президент пося объркване в международната общност и накара западните съюзници да настръхнат, като призова за "стратегическа автономия" на Тайван след пътуването до Китай миналата седмица, в рамките на което се срещна с президента Си Дзинпин. Но неочакваното предложение на Еманюел Макрон беше приветствано като "брилянтно решение" тази седмица в Китай, където държавни новинарски издания и потребители на социални медии похвалиха неговата независимост, предаде АФП.

ВИЖ ОЩЕ: Катастрофа! Макрон си навлече гнева на Запада

Макрон (45 г.) се наслади на прием като на рокзвезда по време на тридневното му посещение, включително беше преследван от искащи селфита студенти в южния град Гуанчжоу, а местните медии отразиха широко последвалите му коментари, фокусирайки се върху фразата "стратегическа автономия".

Статия в понеделник във в. "Глобал таймс" (Global Times), издание управлявано от Китайската комунистическа партия, казва, че коментарите са "очевидно резултат от дългосрочното наблюдение и размисъл на Макрон" и представляват път, който е "сравнително обективен, рационален и в съответствие със собствените интереси на Европа".

"Някои хора искат да изградят фалшива Европа в общественото мнение, прикривайки истинските европейски гласове и интереси", се добавя в статията.

Чън Вейхуа, шеф на бюрото в Брюксел на държавния "Чайна дейли" (China Daily), написа в Туитър, че "думите на Макрон за стратегическата автономия на ЕС и съпротивата срещу нова Студена война и отделянето също ще се окажат брилянтно решение".

Пекин, който твърди, че Тайван е част от територията му, за да бъде върнат един ден, отдавна се опитва да наруши решимостта на Запада по трънливия въпрос.

И неотдавнашните думи на Макрон за дистанциране на Европа от Вашингтон по темата за Тайван предполагат, че усилията на Китай може да имат известен успех, посочва АФП, предаде БНР.

"Осмелявайки се да говори открито за автономия, Европа напредна", коментира потребител на социалната медия Вейбо.

"Брилянтно решение"

Докато репутацията на повечето западни лидери в Китай пострада през последните години, Макрон се радва до голяма степен на благоприятен обществен имидж – отношение, което става ясно от ордите студенти в Гуанчжоу.

Неговото желание в неотдавнашното интервю да разграничи френската външна политика от тази на Съединените щати по въпроса за Тайван помогна за укрепването на тази фен база.

Един потребител на Вейбо коментира: "Идеите на Макрон са много добри. Арогантността и бездействието на Европа в продължение на много години доведоха до изключителна стратегическа пасивност, като тя бе поставяна до САЩ."

Но тези триумфални китайски перспективи бяха смекчени от по-трезви гласове, според които геополитическите реалности налагат Франция и Европа да останат до голяма степен обвързани със САЩ.

Ху Сицзин, виден политически коментатор и бивш главен редактор на "Глобал таймс", написа в понеделник във Вейбо, че – въпреки розовите коментари на Макрон – е "нереалистично" Китай да мисли, че Франция ще застане на тяхна страна в бъдеща конфронтация със Съединените щати.

Европа и САЩ "имат споделени ценности и са обвързани от НАТО", пише Ху. "Но можем твърдо да вярваме, че докато Китай третира европейските страни разумно и справедливо, докато САЩ ги принуждават да се противопоставят на Китай, конфликтите между техните стратегически интереси ще изплуват на повърхността.“

Други онлайн коментатори бяха по-цинични относно мотивите зад коментарите на Макрон.

Каква е ползата, написа потребител на Вейбо. "Той ще каже едно нещо, когато дойде тук, за да спечели икономически ползи, а след това ще направи друго, когато получи парите. Така е от десетилетия."


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com