Макрон с призив към Скопие. Какво каза за България

Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята история, каза френският президент

Макрон с призив към Скопие. Какво каза за България | StandartNews.com

Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята история. Седемнадесет години след получаването на статут на кандидат се отваря историческа възможност: влизане в активна фаза на процеса за присъединяване към ЕС. Изборът е ваш.

Това се казва в писмо на президента на Франция Еманюел Макрон, чийто текст беше публикуван от френското посолство в Скопие.

В посланието до гражданите на Северна Македония Макрон подчертава, че те трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство.

„Остава вие македонците да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност”, се казва още в писмото.

В договора се споменава Договорът за приятелство с България от 2017 г.

„Той гарантира неговото прилагане в името на добросъседските отношения, които са фундамент на европейските ценности. И накрая, става дума за преразглеждане на конституцията с цел интегриране на нови общности в нея. Вашата страна вече е пример за съжителство в Европа. Македонският парламент ще трябва да гласува”, подчертава френският президент.

Дошло е време всеки да действа с пълна отговорност и преценка на тежестта и последствията от действията си.

„Вие, македонският народ, показахте голяма политическа смелост и мъдрост след придобиването на независимост. През 2001 г. сключихте Охридския рамков договор - символ на възможния успех на едно мултиетническо общество. 18 години по-късно успяхте да намерите сили да подпишете Преспанския договор и станахте тридесетият съюзник на НАТО. Спечелихте уважението на цяла Европа. Вашето достойнство като македонски народ е налице: то никога няма да бъде поставено под въпрос.

Отново настъпи време да се направи избор. Ние сме на ваша страна да ви окуражим да направите нова стъпка”, подчертава френският президент.

Сега предизвикателството пред страната е да навлезе в нова фаза на своята интеграция.

Знаем, че с течение на времето, забавянията и трудностите тази европейска перспектива стана обект на съмнения. Напълно осъзнавам дълбочината и чувствителността на проблемите, които трябва да бъдат решени между Северна Македония и България. По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и по време на германското, португалското и словенското председателство, не пестих усилия да намеря решение, което да зачита интересите и достойнството и на двете държави”, се казва в посланието на Макрон, предава БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай