Макрон реши! Кого подкрепи в спора между Атина и Анкара

Гърция и Турция поддържат конфликтни отношения

Макрон реши! Кого подкрепи в спора между Атина и Анкара | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи днес Гърция в спора ѝ с Турция за островите в Егейско море, като осъди всяко поставяне под въпрос на гръцкия "суверенитет", предаде Франс прес.   

"Гръцкият министър-председател изрази по възможно най-категоричен начин безпокойството на Гърция, основателните опасения и осъди коментарите, направени от няколко турски официални лица, поставящи под въпрос суверенитета на Гърция над няколко острова,“ каза той след европейската среща на върха в Брюксел.

"Искам да изразя подкрепата на всички европейци и по-специално на Франция," посочи Макрон пред журналисти. "Никой не може да застрашава суверенитета на която и да е държава членка днес и мисля, че тези изказвания трябва да бъдат осъдени възможно най-бързо," настоя френският държавен глава.

Турските власти обвиняват гърците, че нарушават демилитаризирания статут на острови в Егейско море. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори днес, че Анкара ще постави под въпрос суверенитета на Гърция над островите, ако Атина продължи да изпраща войски там. "Гърция е нарушила статута на тези острови и трябва да ги разоръжи. В противен случай ще започне дебат за техния суверенитет", каза той в интервю за Анадолската агенция, предаде БТА.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис подчерта след срещата на върха, че "подобни провокации не могат да бъдат толерирани". Последното нещо, от което се нуждае нашият регион в момент, когато международният мир и стабилност са подложени на изпитание, е още един източник на напрежение, каза той.

Атина и Анкара поддържат конфликтни отношения, които през последните години се влошиха заради турските опити за сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие. През август 2020 г. Франция изпрати два изтребителя "Рафал" и два кораба на френските военноморски сили в Източното Средиземноморие след разполагането на турския кораба за сеизмични изследвания "Оруч Реис" в зона, оспорвана между Анкара и Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай