Макрон разкри целта на Путин

Френският президент е на визита в Москва

Макрон разкри целта на Путин | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон разговаря в Москва с Владимир Путин. Визитата е част от серия дипломатически совалки за решаване на украинската криза.

В Европа е необходим "нов баланс", който защитава европейските държави и успокоява тревогите на Русия, заяви френският лидер в навечерието на разговорите си в Москва. Целта на Русия не е Украйна, а ясни правила за съжителстване с Евросъюза и НАТО, посочи Макрон. Той предупреди, че не може да се очакват едностранни жестове. Според него сега трябва да се предотврати влошаване на ситуацията преди изграждането на механизми и реципрочни жестове на доверие.

През последните дни Еманюел Макрон проведе телефонни разговори с лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, както и с американския президент Джо Байдън.

"Виждам колко усилия полага действащото френско ръководство и лично президентът на Франция за решаване на кризата, свързана с гарантиране на равна сигурност в Европа при сериозна историческа перспектива. Както и за решаване на въпросите, тясно свързани с първата част, а именно решаване на вътрешноукраинската криза в югоизтока на страната", заяви Владимир Путин.

По-рано Кремъл заяви, че ситуацията е твърде сложна за да се очаква решителен пробив в рамките на една среща. Москва отбеляза, че през последните дни няма нищо ново по нейните искания за заранции за сигурността.

"Щастлив съм от възможността да навлезем в подробности по всички тези въпроси и да започнем заедно да изграждаме полезен отговор за Русия и останалата част от Европа. Полезен отговор е този, който позволява избягване на война и изграждане на доверие, стабилност и видимост за всички", заяви Еманюел Макрон.

Утре Макрон е в Киев. Една от целите на обиколката му е купуване на време и замразяване на ситуацията за няколко месеца, поне до "супер-месеца април", когато има избори във Франция, Унгария и Словения, отбелязва Ройтерс.

При предишната украинска криза през 2015 г. тогавашният германски канцлер Меркел и президентът Оланд отидоха заедно в Кремъл, но сега Макрон е без германския си колега партньор. Олаф Шолц ще посети Киев и Москва другата седмица, а тази вечер разговаря по кризата с американския президент Джо Байдън в Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай