Макрон прочете съдбата на Молдова! Изявление

Бързо да се гледа искането за ЕС

Макрон прочете съдбата на Молдова! Изявление | StandartNews.com

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, заяви, че иска Европейският съюз бързо да съобщи становището си относно искането на Молдова за еврочленство, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление по време на среща с президента на Молдова, Мая Санду, в Париж.

"Искам в идните седмици да можем да дадем ясен отговор на Молдова, която заслужава това, предвид геополитическата ситуация, ситуацията със сигурността и хуманитарната ситуация", заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

Френският президент каза още, че рискът конфликтът между Украйна и Русия да се разпространи до други съседни страни не бива да се изключва. Нарастват опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в конфликта в Украйна, след като проруските сепаратисти в молдовския район Приднестровие упрекнаха Киев за стрелби, експлозии и навлизане на дронове през границата.

Миналата седмица молдовският външен министър Нику Попеску заяви пред Ройтерс, че вътрешни елементи в проруския сепаратистки район се опитват да го дестабилизират и да породят напрежение в момент, в който страната полага усилия да се присъедини към ЕС, отбелязва Ройтерс.

"Неприемливата агресия на Украйна от страна на Русия представлява заплаха за стабилността на целия регион и по-специално за Молдова, защото последните инциденти, станали в Приднестровието показват, че разпространение на конфликта не може да бъде изключено", заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай