Макрон кацна в Москва, при кого отива след срещата с Путин

Френският президент отлита от Русия към Киев

Макрон кацна в Москва, при кого отива след срещата с Путин | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон пристигна днес в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин.

Макрон каза, че е "решителен и трезвомислещ" що се отнася до възможността за намаляване на напрежението по границите на Украйна. Не очаквам решение "в краткосрочен план", призна в същото време той.

Френският президент каза, че е "умерен оптимист", по време на полета до Москва. След срещата си с Путин днес той ще замине за Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Макрон каза, че не вярва, че в преговорите може да бъде постигнат успех в краткосрочен план, но че важното е отново "да се изгради доверие" с Путин. Трябва да се опитаме да премахнем всяка несигурност и от двете страни и да намалим полето на неясноти, за да видим къде са точките на несъгласие и точките на възможно сближаване, заяви френският президент.

В близко бъдеще трябва да съставим условията на уравнение, което да направи възможна деескалацията във военен план, отбеляза Макрон.

Според информацията, с която той разполага, в момента 125 000 войници са разположени по границите на Русия и Беларус с Украйна. Путин иска да постигне промяна из основи в позицията на НАТО, особено за т. нар. политика на отворени врати, припомни Макрон.

Той потвърди, че Алиансът не може да изпълни това условие на руския президент, особено искането му да получи гаранции, че Украйна няма да бъде приета за член на пакта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай