Макрон готви нова формула за властта

Трудни преговори, крайната левица и крайната десница остават трън в петата

Макрон готви нова формула за властта | StandartNews.com

Президентът Еманюел Макрон, лидерката на "Национален сбор" Марин Льо Пен и водачът на крайната левица Жан-Люк Меланшон (колаж АФП)

 

  • Трудни преговори, крайната левица и крайната десница остават трън в петата

Президентът на Франция Еманюел Макрон и неговите политически съюзници се провалиха на изборите на 19 юни и изгубиха абсолютното си мнозинство в парламента, а с това и контрола върху планираните реформи. Това е съкрушителна развръзка за наскоро преизбрания държавен глава. Сега на Макрон и центристкия му блок в парламента се налага да се измъкват по оригинален начин от плаващите пясъци, в които попаднаха, за да избегнат блокиране на работата на правителството.

Защо е трудно на Макрон

Макрон вече проведе първите срещи с лидери на основни политически формации, сигурно предстоят и други (предвид „дългата скамейка“ във френската политика тези дни), но засега не са обявени. Първи на сгледа в Елисейския дворец дойде лидерът на десницата от "Републиканците" Кристиан Жакоб и той за пореден път каза на президента, че не може и да става въпрос за тях да влязат в „пакт“ и че най-отговорно, но решително ще си останат в опозиция. Няма да блокира институциите, но няма и да подкрепя действията на Макрон, които не подкрепя. Жакоб обаче ще чака предложения от Макрон.

Преговорите със социалистите

След срещата си с държавния глава лидерът на френските социалисти Оливие Фор пък разкри, че това е бил един републикански обмен на мисли, съпътстван с волята двете страни да постигнат разбиране. Левите по традиция настояват за разрешаване на екологични проблеми, за корекции на заплатите и други неща, които ще засегнат и без това разтегленият заради икономическата криза и войната в Украйна държавен бюджет. Минимална заплата от поне1500 евро искат социалистите и ще седнат да говорят с Макрон. Социалистите на Фор са част от левия блок, включващ и еколози, радикално леви и комунисти, който остана на второ място в парламента след изборите.На излизане от Елисейския дворец центристът Франсоа Байру, чието движение "МоДем" е част от центристката коалиция на Макрон, призова за възможно най-голямо доближаване до национално единство пред големите трудности, които се очертават в страната. Байру добави, че президентът е бил във форма и много заинтересован от политическите предизвикателства.

Държавният глава имаше среща и с лидера на "Хоризонти", бившия премиер Едуар Филип, чиято партия подобно на "МоДем" е част от коалицията на Макрон. Филип отдавна зове за създаване на голяма коалиция, която да даде стабилна посока на страната.

Лидерът на комунистите Фабиен Русел също каза, че по време на разговора с Макрон президентът му е заявил, че обмисля да създаде правителство на националното единство, за да се намери път за излизане от политическата ситуация в Националното събрание.

Проблеми в семейството

Някои от досегашните, а и бъдещи, съюзници на президента не искат „спасение“ чрез правителство тип „миш-маш“. Министърът за връзки с парламента Оливие Веран изключи варианта крайната десница и радикалната левица да бъдат част от едно ново мнозинство. Ако на левицата може да се „затвори устата“ чрез социални придобивки, то при десницата разминаванията са огромни и те са свързани с цялостния курс на Франция у дома и по света. Министърът по европейските въпроси Клеман Бон е категоричен, че не може да има никакъв съюз с „Национален сбор“, дори и такъв, наложен от обстоятелствата.

Но Байру не беше толкова уверен, с много дипломатичното извинение, че "има хора от дясното, хора от лявото, има и от центъра и от крайните сили“. Лидерът на „МоДем“ е като в романтичен филм - търси „хармония, така че всички тези убеждения да се влеят в една симфония, каквато е демокрацията“. А Селин Калвез, парламентаристка от центристката коалиция на Макрон, в отговор на въпрос дали ще се търси при всеки вот в парламента подкрепата и на "Национален сбор" заяви, че когато се нуждаят от мнозинство и когато това е добре за френския народ, ще се стремят да получат гласовете на Льо Пан и хората й.

Трудната коалиция

Макрон може все още да опита да се обърне към консервативната партия "Републиканците" - единствената политическа структура от мейнстрийма с достатъчно депутати, чиято подкрепа би му помогнала да премине прага от 289 гласа, необходимите за абсолютно мнозинство. Ройтерс научи от правителствен източник, че миналата седмица Макрон тихомълком се е обърнал към председателя на Сената Жерар Ларше, който е ветеран от "Републиканците" и това дава основание да се допусне, че държавният глава прокарва пътя за подобен сценарий. Вчера обаче високопоставени представители и на консервативната партия бързо попариха надеждите за съставянето на официална коалиция.

Другите алтернативи са рискови или направо опасни. Ако формирането на коалиция се окаже невъзможно, на президента може да се наложи да сключи споразумение, основано на взаимна изгода. Досега само веднъж в историята на Петата република се е налагало държавен глава с правителство на малцинството да преговаря за подобна сделка. През 1988 г. президентът социалист Франсоа Митеран не успя да си осигури абсолютно мнозинство и през следващите пет години трябваше да търси компромис с останалите партии.

Лошият сценарий

Има го и най-тежкият сценарий – нестабилност. Не успеят ли да постигнат съгласие, партиите ще блокират работата на парламента. Правителство на малцинството ще има единствено ограничена административна власт и може дори да не бъде в състояние да приеме бюджета в края на годината.

Като президент Макрон има правомощието да свика предсрочни избори във всеки един момент. Възможно е той да поеме този риск след продължителен период на блокаж. Няма гаранция обаче, че ще получи мнозинство при повторни избори. Наблюдатели напомнят, че Жак Ширак претърпя паметна загуба на мнозинството, след като през 1997 г. свика предсрочни избори, за които вярваше, че ще спечели. Това доведе до период на съжителство с ново мнозинство, водено от социалистите, и той загуби буквално всички лостове на властта. При липса на достатъчно гласове Макрон няма да може да свика нови избори преди следващата година. Призивите за институционални реформи и евентуално дори за оставка на Макрон, със сигурност ще се засилят.

Решението "Макрон"

Партийните лидери във френския парламент са съгласни с необходимостта да се избегне политическата парализа и сега трябва да се научат да правят компромиси. Френският президент изрече това в телевизионно обръщение към нацията след срещите с колеги лидери. Не че никой не знае това, но Еманюел Макрон трябваше да напомни, че е нужен надпартиен консенсус за сформиране на работещо мнозинство. Декларира, че в следващите седмици ще работи усилено за постигането му.

"Не мога да пренебрегна разломите и дълбоките разделения в нашата страна, отражение на които е и съставът на новото Национално събрание", каза президентът и призна, че ще трябва да изясни каква степен на отговорност и сътрудничество са готови да приемат различните формации в парламента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай