Македонският премиер се нахвърли на партиите в България

Република Северна Македония се нуждае от бързо, но не от прибързано решение

Македонският премиер се нахвърли на партиите в България | StandartNews.com

„Не може политическите битки и популистко-националистическата реторика в съседна държава, държава членка на ЕС, да бъдат пречки за членството на страна, която има четири последователни положителни доклада за начало на първата междуправителствена конференция”, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос за това ще получи ли и кога страната дата за начало на преговори, предаде БТА.

„Още от първия ден казвам, че преговорите с България се водят на базата на европейските ценности, на запазването на достойнството на гражданите на двете страни, както и на основата на взаимното уважение на политиците и всички институции в страните. Само ако преговорите се водят по този начин, може да има положителен диалог, тон и начин на комуникация, който обещава, че може да се постигне решение за премахване на ветото. Ако тези условия бъдат изпълнени, тогава може да се очаква споразумение, но само ако тези условия бъдат изпълнени”, подчерта Ковачевски, който присъства на отбелязване на 50 години от създаването на Асоциацията за местно самоуправление в Република Северна Македония.

Той повтори, че не е обещавал дата за начало на преговорите за членство в ЕС, и че Република Северна Македония се нуждае от бързо, но не от прибързано решение, защото разширяването на ЕС е не само политически и икономически, но и геостратегически въпрос и въпрос на сигурност.

„Ще останем на този път, за да хармонизираме нашите регулации, да повишим прозрачността и ефективността на всички процеси в страната, за да подобрим първо работата и живота у дома, но ще настояваме пред нашите европейски партньори в ЕС, че за Северна Македония час по-скоро трябва да бъде насрочена първата междуправителствена конференция”, отбеляза Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай