Македонски министър се изказа за Петков. Има ли провокации?

Очакваме решение, което ще остави и двете страни еднакво доволни или еднакво недоволни

Македонски министър се изказа за Петков. Има ли провокации? | StandartNews.com

Положителна и градивна е била последната среща на македонския външен министър Буяр Османи с българския премиер Кирил Петков. На седмичната си пресконференция Османи каза, че с Петков е обсъдил детайлно политическия процес, всички негови аспекти, че има известно сближаване на вижданията с България, но все още не може да каже, че е намерен общ език за преодоляване на различията.

„Вижда се, че и двете страни разбират тежестта на момента, последствията от това деблокиране в рамките на новия геополитически текст. Говорихме и за конкретни детайли, наложихме добра динамика. Очаквам скоро да имаме друга среща", каза Османи, цитиран от БТА.

„Говорим по същите въпроси, по които говорим от година и повече - по отношение на прилагането на Договора за добросъседство от 2017 г., пакета политически въпроси, наречени тогава 5 + 1, докато стигнем до всеобхватно споразумение или всеобхватен протокол, който трябва да бъде приет като инструмент на чл. 12 от договора и след това да бъде одобрен от двете правителства. Когато дойде моментът да си стиснем ръцете, защото това е решението, преди тези решения да бъдат формализирани, първо ще информираме обществеността, народните представители и тогава трябва да започнем да изпълняваме всички тези стъпки", каза Османи.

Министърът на външните работи смята, че в следващия период с нарастването на перспективите за намиране на решение и в двете общества ще има провокации от хора, които са изградили цяла кариера по този въпрос, но добави, че не може да каже това и за българското правителство, което в момента „наистина участва в намирането на конструктивно решение".

„Разбира се, че те имат свои, ние имаме свои позиции, но имаме диалог без провокации. Директно, в открити разговори ние излагаме позициите си. Казах също на външните министри на работната закуска в Брюксел, че очакваме достойно решение, което ще остави и двете страни еднакво доволни или еднакво недоволни", каза той.

Османи не изключи възможността, ако през юни не се проведат първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания и не започнат преговорите за членство, Албания да поиска отделяне в процеса на интеграцията. „Ако това се случи ще затрудни позицията ни. Защото ще създаде представа сред европейската общественост, че процесът в региона се движи, ние ще останем изолирани и под голям натиск да правим по-сериозни компромиси. Така че в наш интерес е да започнем преговорите заедно с Албания, защото тогава ще имаме повече внимание, повече и геополитическа тежест на процеса", смята Османи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай