Вторник,

Македонска партия съди Християн Пендиков заради тв интервю

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
962
Македонска партия съди Християн Пендиков заради тв интервю
A
A
A

Македонската опозиционна партия Левица информира днес с писмено съобщение, че е внесла наказателен иск срещу Християн Пендиков, главен секретар на Българския културен клуб в Охрид "Цар Борис Трети", в Основната прокуратура в Охрид, съобщават медиите в Република Северна Македония.

От Левица пишат, че искът е за "неверните твърдения и клевети срещу македонския народ и Македония", които според тях е направил Пендиков в интервюто си за българската телевизия бТВ през февруари тази година.

Пендиков каза в интервюто, че "в Северна Македония е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин, а от полицията да не предприемат нищо“. "За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари", каза той.

Според "Левица" с тези свои думи Пендиков "уронва престижа на Република Северна Македония и се подиграва с македонския народ".

От партията допълват конкретно, че Пендиков е обвинен в извършване на няколко престъпления, а именно - накърняване на доброто име на Републиката (наказуемо по чл. 178 от Наказателния кодекс), подигравка с македонския народ (наказуемо по чл. 179 от Наказателния кодекс) и предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа (наказуемо по чл. 319, ал. 1 от закона).

"Практиката да не се санкционира обезценяването на основните характеристики на Македония може да доведе до сериозни вредни последици за националните интереси и сигурност в бъдеще", пише Левица.

Секретарят на Българския клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков даде интервю за бТВ през февруари тази година, в което разказа за инцидента, в който беше бит пред кафене в Охрид в средата на януари.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com