Македония възобновява вноса на брашно от Косово

Македония възобновява вноса на брашно от Косово | StandartNews.com

Скопие. Македония реши да възобнови вноса на брашно от Косово и така да спре ограниченията, които имаше върху него до момента. Това съобщава телевизия Сител.

Пазарът вече е стабилизиран и от утре ще се възобнови вноса на брашно от вън, става ясно от правителствено заседание. Въпреки че ограниченията върху вноса падат, от Прищина все още не са изразили своята позиция по въпроса.

Положението на ГКПП Блаце на македонско-косовската граница остава без промяна. Там продължават да не се допускат превозни средства, камионите на превозвачите са на пункта, а пътниците преминават единствено пеш. Косовската страна е готова да свали ембаргото върху македонските стоки, но няма подписана договореност за това, съмняват се от Асоциацията на превозвачите "Макамтранс". Превозвачите са категорични, че ще има блокада на пунктовете докато не бъде подписан договор.

Стандарт нюз напомня, че ембаргото върху македонските стоки падна малко преди македонските власти да забранят вноса на брашно. Прищина е посочила решението на Скопие за ограничаване на вноса на брашно от страните от ЦЕФТА като основна причина за частичното ембарго на македонските стоки. В тази връзка Македония въведе такси от по две евро на човек, пет евро за кола и 10 евро за автобуси и камиони за македонските граждани.

Тази събота е пети пореден ден от блокадите на границата между Косово и Македония. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай