Лют скандал! Как Дугин взриви Ватикана

Заради негово изказване за Дугина

Лют скандал! Как Дугин взриви Ватикана | StandartNews.com

Посланикът на Украйна във Ватикана разкритикува папа Франциск, който нарече убитата от кола бомба в Москва Даря Дугина - дъщеря на виден руски ултранационалист, невинна жертва на войната, съобщава "Ройтерс".

Изключително необичайно е посланиците във Ватикана да отправят критики към папата публично.

Невинните плащат за войната, заяви Франциск по-рано днес на общата си аудиенция и спомена за "онова бедно момиче, хвърлено във въздуха от бомба под седалката на кола в Москва".

Александър Дугин, бащата на Даря, отдавна се застъпва за обединяването на рускоезичните и други територии в нова Руска империя, която ще включва и Украйна. Даря Дугина беше поддръжник на идеите на баща си и сама предложи подкрепа за действията на Русия в Украйна.

В Туитър украинският посланик при Светия престол Андрий Юраш определи думите на папата като "разочароващи".

"Как е възможно един от идеолозите на руския империализъм да бъде наричан невинна жертва? Тя беше убита от руснаци", категоричен бе той.

Франциск нарече войната "лудост". Той заяви, че украински и руски деца са били убити и че "да си сираче, няма националност".

В своя пост в социалната мрежа Юраш допълни, че "не може да се слагат под общ знаменател агресор и жертва, изнасилвач и изнасилен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай