Лукашенко при Путин. За какво ще го моли?

Иска политическа подкрепа, газ и петрол

Лукашенко при Путин. За какво ще го моли? | StandartNews.com

На фона на нестихващите антиправителствени протести в Беларус президентът Александър Лукашенко пристига на работно посещение в Русия.

В Сочи Лукашенко ще се срещне с руския президент Владимир Путин. От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между Русия и Беларус, включително перспективите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава.

Лукашенко ще поиска от Кремъл не само политическа, но и икономическа подкрепа под формата на кредити и евтини газ и петрол. Това заяви на БНР беларуският политолог Александър Класковски, който прогнозира, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи.

„Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури“, каза Класковски

Владимир Путин призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той каза още, че по молба на Лукашенко е създал резерв от служители на руските силовите структури, които са готови да заминат за Беларус, ако се наложи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай