Лидерът на "Ал Кайда" е убит

Старт на операцията е даден лично от главнокомандващия на страната

Лидерът на "Ал Кайда" е убит | StandartNews.com

Лидерът на "Ал Кайда" е бил убит при американски удар в дома си в Кабул през почивните дни. Няма цивилни жертви при атаката. Айман аз Зауахири беше дясна ръка на Осама бин Ладен и двамата заедно са планирали атентатите от 11 септември на американска земя. Той наследи бин Ладен начело на терористичната организация след като саудитецът беше убит при американска операция преди 11 години, съобщава БНТ.

Облакът пушек се издига след удара с американски дрон в тихия зелен квартал "Шерпур" в Кабул. В тази сграда на балкона си е стоял 71-годишният Айман аз Зауахири, когато по него са изстреляни две ракети "Хелфайър". Белият дом съобщи, че няма потвърждение с ДНК, но самоличността му е потвърдена по други начини.

Малък макет на къщата е имало в така наречената ситуационна стая в Западното крило и там от месеци е планиран ударът, според източници на Си Ен Ен. Старт на операцията е даден лично от главнокомандващия на страната.

"Откакто Съединените щати въздадоха справедливост на бин Ладен преди 11 години Зауахири беше лидер на "Ал Кайда". Криейки се той координираше клоновете на "Ал Кайда" по света, определяше приоритетите за оперативното ръководство и призоваваше за извършването и вдъхновяваше нападения срещу американски цели. Във видеопослания, включително през последните седмици, призоваваше последователите си за нападения срещу Съединените щати и съюзниците ни", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Дали за Вашингтон това е финалът на войната с "Ал Кайда", която водиха две десетилетия? Египтянин, лекар, радикализиран при пътувания в Близкия изток и в египетски затвори, Зауахири слива основаната от него египетска групировка с "Ал Кайда" и се свързва завинаги със саудитския милионер бин Ладен.

Заедно създават идеологията на "Ал Кайда" за война с враговете, основен сред които са Съединените щати. Извършват бруталните нападения срещу американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година - само предизвестие за атентата на атентатите от 11 септември, при който рухнаха кулите близнаци в Манхатън и загинаха близо 3000 души. Именно Зауахири събира екипа, осигурява средствата и подготвя плановете за него.

"Нека отново покажем - без значение след колко време и без значение къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", допълни Джо Байдън.

След 11 септември започва войната в Афганистан. "Ал Кайда" е значително отслабена. В заплаха се превръщат нови терористични организации. Едно от последните ѝ нападения в западна страна е през 2005 година в Лондон, когато са убити 52-ма души.

Според Вашингтон талибаните, които се върнаха на власт в Кабул след американското изтегляне, са знаели, че Зауахири е в страната. Въпросът е дали сега отново ще превърнат Афганистан в база за екстремисти и доколко "Ал Кайда" може да бъде отписана като заплаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай