Лидерите на Г7 единни по въпросите за тероризма

Лидерите на Г7 единни по въпросите за тероризма | StandartNews.com

Лидерите на страните от Г7 ще потвърдят днес в Германия своето единство пред тероризма и огнищата на международните кризи. Това ще стане при закриването на среща на върха, над която е сянката на Русия, държана настрана заради участието в конфликта в Украйна, предава БГНЕС.

Заключителното комюнике на срещата в замъка Елмау в Бавария трябва да потвърди посланията на твърдост, които Западът увеличи в неделя по адрес на руския президент Владимир Путин. Срещата призова именно за поддържане на санкциите срещу Москва.

В първия ден от срещата, организирана в Баварските Алпи, президентът на САЩ Барак Обама и Ангела Меркел се съгласиха, че санкциите следва да останат в сила докато Русия "уважи украинския суверенитет".

Белият дом подчерта пълното си съгласие с Берлин по това, че продължителността на санкциите следва да бъде ясно обвързана с пълното прилагане, от страна на Русия, на споразуменията Минск", договорени през февруари от Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Украйна и, в по-малка степен, безизходицата в преговорите между Гърция и нейните международни кредитори, за да се избегне фалита на Атина, в неделя засенчиха официалния дневен ред на форума на Г7, който събра в Германия домакините, Съединените щати, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония.

Гръцката криза може да се върне на масата в понеделник с очакваното присъствие на директорката на МВФ Кристин Лагард. Но "всички сме съгласни, че все още има много работа пред нас", предупреди Меркел в неделя.

Срещата на върха на седемте икономически сили трябва да посвети голяма част от последния си ден на дискусии за борбата срещу тероризма и помощта за развитие с шестима държавни и правителствени лидери от Близкия изток и Африка.

Новият нигерийския президент Мухамаду Бухари е един от най-очакваните. Той постанови, че борбата срещу Боко Харам ще бъде негов приоритет, но откакто е поел функциите в края на май при нападения, приписвани на ислямистката секта, загинаха почти сто души.

В присъствието на иракския премиер Хайдер Ал Абади Г7, към борбата срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Международната коалиция, ръководена от САЩ - чиято стратегия според Ал Абади е провалена, подкрепи миналия вторник иракския план за отвоюване на изгубени територии, като същевременно призова за политическа реформа в Багдад.

Лидерите започват обсъждания в понеделник по въпроса за климата. Те ще преговарят до края по съдържанието на посланието, което ще отправят шест месеца преди решаващата конференция на ООН (през декември) в Париж.

Европейците, водени от тандема Меркел-Оланд , изглеждат решени да получат от своите партньори амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове и ограничаване на използването на изкопаеми горива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай