Лавров със скандална обида към британската си колежка

Разговорът бил между глух и ням

Лавров със скандална обида към британската си колежка | StandartNews.com

Колективният европейски отговор на руските предложения в сферата на сигурността може да доведе до прекратяване на диалога. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Москва с британския първи дипломат Лиз Тръс.

Преговорите завършиха без резултат. Сергей Лавров не скри разочарованието си от срещата, като я оприличи на разговор между глух и ням. Лиз Тръс призова Русия да предприеме стъпки към деескалация, като изтегли войските си от границата с Украйна.

Тръс предупреди, че при евентуално руско нахлуване в съседната страна на Москва ще бъдат наложен санкции и ще бъде блокиран газопроводът “Северен поток 2”. В отговор Сергей Лавров напомни, че руските войски се намират на руска територия.

"Руските въоръжени сили, за които спомена министърката и които предизвикват безпокойство в Лондон се намират на собствената си територия. За разлика от стотиците и хиляди британски военнослужещи, които се разполага в Прибалтика. Май вчера Борис Джонсън каза, че трябва да бъдат изпратени военнослужещи и в Румъния и България".

Сергей Лавров каза, че може да бъде евакуирана част от персонала на руското посолство в Киев, защото “може англосаксонците да са намислили нещо, след като евакуират дипломатите си”. Друга тема на днешните преговори бяха започналите в Беларус съвместни учения “Съюзна решимост 2022”. Те ще продължат до 20 февруари с участието на беларуските въоръжени сили и подразделения на руския Източен военен окръг. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай