Лавров ни прати послание за газа. Предупреди Молдова

Каза как вървят преговорите

Лавров ни прати послание за газа. Предупреди Молдова | StandartNews.com

Послание за газа ни прати руския външен министър Сергей Лавров.

Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на суровината в рубли, заяви Лавров в интервю за телевизионния канал „Ал Арабия", цитиран от ТАСС. И се обърна към България и Полша, на които Русия вече врътна кранчето.

„Ако Полша и България поставят идеологическите си амбиции над интересите на своите народи, над интересите на бюджета си, това е техен избор“, заяви Лавров.

По думите му предложената от Москва схема за разплащане не променя нищо за купувачите.

„Ако те се отказват от схемите в рубли, то се получава така, че те не искат ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор", каза ръководителят на руското външно министерство.

По думите на Лавров се правят опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да спечели сигурността ѝ.

„Те (молдовците) трябва да се безпокоят за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не смятам, че от това ще спечели сигурността на Молдова", каза дипломат №1 на Русия.

„Целите на специалната военна операция на Русия в Украйна бяха обявени. Те се изразяват в защита на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви заплахи за това население, както и за Русия. Това е всичко“, каза руският външен министър.

Лавров заяви в друго интервю, този път за официалната китайска агенция „Синхуа“, че от 24 февруари в Русия са евакуирани над 1 милион души от Украйна, предаде „Ройтерс“.

Тези 1,02 млн. души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подкрепяните от Русия отцепили се райони на Украйна, така наречените Донецка и Луганска народна република, които Москва точно преди нахлуването си призна за независими.

По данни на ООН от началото на инвазията от Украйна са избягали над 5,4 млн. души. Лавров заяви в интервюто за Синхуа, което бе поместено на сайта на руското външно министерство, че 2,8 млн. души от Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия.

Лавров заяви, че ако САЩ и НАТО „наистина“ се интересуват от уреждането на украинската криза, трябва да спрат да пращат оръжие на Киев.

Отмяната на санкциите срещу Русия е част от мирните преговори между Москва и Украйна, които са „сложни“, но продължават ежедневно, заяви Лавров.

„Понастоящем руската и украинската делегация практически всекидневно обсъждат по видеоконферентна връзка проекта на възможен договор", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай