"Лакоми българи" втрещиха Лондон

"Лакоми българи" втрещиха Лондон | StandartNews.com

"Лакоми българи" - под това заглавие британският в."Сън" разказва за 9 нашенци, които си направили бивак пред  Уестминстърската катедрала в сърцето на Лондон. Само три седмици след пристигането си на Острова семейството на Руси Георгиев (41 г.) и Мариана Събева (34 г.) успяло да се сдобие с къща. Двамата роми имат 7 деца.

Те пристигнали легално с автобус след като останали без работа в България. Настанили ги в кризисен център. Находчивият Руси обаче още в България се бил похвалил, че знае как да се възползва от явно наивната, според него, британска система за социални помощи.

Изнесли се пред катедралата и живеели при мизерните условия, спели на земята върху мръсни парцали.

"Чули за социалните помощи тук и решили да ги опитат. Властите им предложили билети, за да се върнат в България, но те заявили, че искат да останат. В България не могат да получат такива помощи и затова още хора ще направят същото", обяснява друг българин пред "Сън".

Общината на Уестминстър не можела да направи друго, освен да махне ромите от улицата, за да се погрижи за безопасността на децата. Сега те живеят в къща на разноските на данъкоплатците, а междувременно им разглеждат молбата за получаване на убежище.

"Това е недопустимо", коментира Ник Соъмс, депутат от Консервативната партия. "Министрите трябва да гарантират, че Великобритания не е лесна мишена за социален туризъм. Даването на убежище не е предвидено за някой, който търси лесен живот на гърба на данъкоплатците", казва Матю Синклер от Съюза на данъкоплатците.

Вестникът публикува снимки, на които се вижда как Руси и Мариана са в добро настроение и раздават пакети с храна от "Макдоналдс" на децата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай