Лагард с ключов коментар за инфлацията в Еврозоната

Президентът на ЕЦБ заяви, че ценовият натиск би могъл да отслабне, преди да се установи на стабилно равнище

Лагард с ключов коментар за инфлацията в Еврозоната | StandartNews.com

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че ценовият натиск би могъл да отслабне, преди да се установи на стабилно равнище, предаде БТА.

Предвид засилващите се инфлационни рискове миналата седмица регулаторът остави открита възможността за повишаване на водещите лихви по-късно през 2022 година. ЕЦБ посочи, че заседанието й на 10 март ще бъде решаващо за определяне на това, колко бързо институцията ще свие вече дългодействащата програма за изкупуване на облигации, пише Ройтерс.

Пред комисията по икономически и парични въпрос на Европейския парламент Лагард прояви предпазливост, предупреждавайки, че в миналото Еврозоната е била "особено уязвима" от високите цени на енергията, които свиват покупателната сила на домакинствата и по този начин намаляват инфлацията в средносрочен план.

"Това увеличава вероятността сегашният ценови натиск да отслабне, преди да стане постоянен, което ще ни даде възможност да постигнем целта за инфлация от 2 процента в средносрочен план", каза Лагард.

"Трябва да имаме предвид, че условията при търсенето в Еврозоната не показват същите признаци на прегряване, които могат да бъдат наблюдавани в други големи икономики", посочи тя.

"Увеличава се вероятността инфлацията да се стабилизира на целевото ни равнище. Няма сигнали, че инфлацията ще бъде устойчива и много над целевата в средносрочен план", допълни ръководителката на ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай